search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:40
MENU CLOSE

Novartis: Επανεκκίνηση Ειδικού Δικαστηρίου με κατάθεση Βενιζέλου

11.12.2020 06:44
Novartis: Επανεκκίνηση Ειδικού Δικαστηρίου με κατάθεση Βενιζέλου - Media

 

Αρχίζουν και πάλι σήμερα Παρασκευή με την κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι ανακριτικές διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τυχόν συμμετόχων του. Η επανεκκίνηση κατέστη δυνατή μετά το «ξεμπλοκάρισμα» της ανάκρισης που είχε προκληθεί από τη διαφωνία ως προς τον ρόλο και τις δυνατότητες της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου που μετέχει της ανακριτικής διαδικασίας.

Τελικώς το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις εισαγγελικές αρχές, επιλύθηκε υπέρ της ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, με πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά. Από μια προσεκτική ανάγνωση του σχετικού βουλεύματος, όμως, με το οποίο τελικώς δεν επιτρέπεται η υποβολή ερωτήσεων στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, προκύπτει ότι η πλειοψηφία που αποφάσισε κατά της ουσιαστικής συμμετοχής της εισαγγελικής λειτουργού δεν διαθέτει κάποιο τεκμηριωμένο σκεπτικό για την απόφασή της.

Αντιθέτως, η εισαγγελική λειτουργός Βασιλική Θεοδώρου, με την οποία συντάχθηκαν ο σύμβουλος Επικρατείας Β. Ανδρουλάκης και η αρεοπαγίτης Ολγα Σχετάκη, που υπήρξε και εισηγήτρια, καταγράφει στην πρότασή της σειρά επιχειρημάτων, τα οποία υιοθετήθηκαν από τη μειοψηφία, που θεμελιώνουν την άποψη ότι δεν μπορεί –για πολλούς λόγους– η παρουσία του εισαγγελέα σε τόσο σημαντικές ανακριτικές διαδικασίες να είναι διακοσμητική. Μάλιστα, προς επίρρωση των επιχειρημάτων αυτών, αναφέρονται προγενέστερες ταυτόσημες απόψεις εμβληματικών νομικών προσωπικοτήτων, ενώ μεταξύ άλλων η εισαγγελέας προσθέτει ότι «μια απλή και μόνο διακοσμητικού χαρακτήρα παρουσία του εισαγγελέα κατά τη διεξαγωγή ανακριτικών πράξεων είναι απολύτως ασυμβίβαστη με τις συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Και υπογραμμίζει ότι «ο εισαγγελέας, κατά την ανακριτική διαδικασία, έχει δικαίωμα και καθήκον να θέτει διά του ανακριτή ερωτήσεις στους μάρτυρες και κατηγορουμένους, ενώ μπορεί να ζητήσει από τον ανακριτή την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων, αλλά και τη διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων, διότι αν ο εισαγγελέας στερηθεί του δικαιώματός του για αυτοπρόσωπη και ενεργό συμμετοχή στην ανακριτική διαδικασία προκαλείται απόλυτη ακυρότητα».

Από την πλευρά της η πλειοψηφία, η αρεοπαγίτης Παρασκευή Καλατζή, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δ. Σκαλτζούνης και η αρεοπαγίτης Πηνελόπη Παρτσαλίδου, καταλήγει στο ότι ο εισαγγελέας «δεν δύναται να έχει ανάμειξη, όπως να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει υποδείξεις στον ανακριτή κατά τις ανακριτικές πράξεις».

Μετά ταύτα, ύστερα από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε διακοπεί λόγω της διαφωνίας επ’ αυτού του θέματος, συνέχεια στις καταθέσεις έχει την επόμενη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγή kathimerini.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:40