search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:09
MENU CLOSE

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away – Με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια (Video)

12.12.2020 10:43
Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away - Με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια (Video) - Media

 

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το εμβόλιο και την αντίθεσή του στο άνοιγμα των κομμωτηρίων μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

«Δεν ήμουν αντίθετος εξαρχής στο άνοιγμα, γιατί πίστευα ότι τα κρούσματα θα πέσουν πιο γρήγορα και το lockdown θα είχε μεγαλύτερη απόδοση, αλλά δεν είχε. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν είναι καλά, και επομένως δεν νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια. Τα βιβλιοπωλεία, το καταλαβαίνω, γιατί ένα βιβλίο έχει να κάνει και με την πνευματική υγεία. Δεν συγκρίνω. Το λέω ως προς το τι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε θα τρέξουν στα κομμωτήρια μόλις ανοίξουν και θα ήθελαν να κάνουν κάτι άλλο που δεν έχει ανοίξει, οπότε το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν στο να φτιάξει η ψυχολογία, δεν είναι πολύ πειστικό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού», επισήμανε ο καθηγητής. 

«Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε. Έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε. 

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο μεταδοτικός. Η καμπύλη της Ελλάδας ανεβοκατεβαίνει. Είναι ένα ανώμαλο μοντέλο αλλαγής, και αυτό είναι περίεργο», είπε. 

«Με ανησυχεί η παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο»

Αναφορικά με το αν ανησυχεί για το εμβόλιο της Pfizer, ο ίδιος είπε ότι «Της Pfizer είναι ένα από τα τρία εμβόλια που θα έρθουν στην Ευρώπη, μπορεί και παραπάνω από τρία. Ανησυχώ από την παραφιλολογία που έχει επικρατήσει γύρω από το εμβόλιο και τις πιθανές παρενέργειές του. Όλοι σκέφτονται τις εξαιρέσεις. Για όλα τα εμβόλια, όταν έχουμε μεγάλη αλλεργία, είναι αντένδειξη. Δεν λέω να μην ελέγξουμε το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε τις μελέτες σωστά και γρήγορα. Όμως δεν μπορούμε να βάζουμε καινούργια κριτήρια σε μια λογική αντίδρασης. Θέλω οι προβληματισμοί του κόσμου να είναι πραγματικοί, και όχι μόνο σε λογική αντίδρασης».

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι όποιος κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, και μετά περάσουν και δύο εβδομάδες, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά, σχεδόν μηδενική. Έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει έστω και λίγο. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι το αν το εμβόλιο έχει αυτό το αποστειρωτικό αποτέλεσμα, αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Με βάση την επιστημονική λογική, θα την εμποδίζει. Αλλά αν το κάνει αυτό με την ίδια αποτελεσματικότητα που μπλοκάρει την ασθένεια, δεν έχει μετρηθεί επακριβώς», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:09