search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Brexit: Τζόνσον και Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν σε μια «ύστατη προσπάθεια» για την επίτευξη συμφωνίας

13.12.2020 12:52
Brexit: Τζόνσον και Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν σε μια «ύστατη προσπάθεια» για την επίτευξη συμφωνίας - Media

 

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να κάνουν μια “ύστατη προσπάθεια” και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

“Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια”, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

“Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν την παράταση των εμπορικών συνομιλιών με το Λονδίνο και δεσμεύτηκαν να πράξουν “όλα τα απαραίτητα βήματα” ώστε να εφαρμοστεί η όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματευτές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με μια συντονισμένη απάντηση που περιγράφηκε στο Ρόιτερς.

“Χαιρετίσαμε την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές”, πρόκειται να ανακοινώσουν οι 27, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

“Σε περίπτωση συμφωνίας που θα παρουσιάσει ο διαπραγματευτής, το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση και, ανάλογα με την εξέταση, θα πράξει όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό”.

Ο Σαρλ Μισέλ χαιρετίζει την απόφαση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας και της ΕΕ να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για την μετά-Brexit εποχή.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: “Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία”.

Σάιμον Κόβενι «Καλό σημάδι»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι εκτίμησε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και ότι και οι δύο πλευρές το επιθυμούν, αλλά υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

“Παρά τα σχόλια που έχουν κυκλοφορήσει από διάφορες πλευρές την τελευταία εβδομάδα, θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια συμφωνία και επιθυμούν μια συμφωνία τώρα. Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά ότι θα πρέπει στ΄αλήθεια να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες…Θα υπάρξει τεράστια πίεση αυτή την εβδομάδα προς τις ομάδες των διαπραγματευτών για να το ολοκληρώσουν και θα έλεγα και μεγάλη ανυπομονησία από τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο”, δήλωσε ο Κόβενι στο εθνικό δίκτυο RTE.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34