search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:09
MENU CLOSE

Νιγηρία: Ένοπλη επίθεση σε σχολείο, αγνοούνται 300 μαθητές

14.12.2020 06:27
Νιγηρία: Ένοπλη επίθεση σε σχολείο, αγνοούνται 300 μαθητές  - Media

Κακοποιοί εισέβαλαν σε σχολείο στη βόρεια Νιγηρία. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσοι κρατούνται όμηροι.

Οι νιγηριανές αρχές διαβεβαίωσαν χθες, 13 Δεκεμβρίου, ότι ο στρατός συνεχίζει τις έρευνες για να βρει εκατοντάδες μαθητές που αγνοούνται έπειτα από επίθεση βαριά οπλισμένων «κακοποιών» στην πολιτεία Κατσίνα.

Το βράδυ της Παρασκευής, «κακοποιά στοιχεία», άνδρες οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου AK-47, «έφθασαν με μοτοσικλέτες» και εφόρμησαν, «πυροβολώντας σποραδικά, προσπαθώντας να εισβάλουν» σε δημόσιο δευτεροβάθμιο σχολείο στην Κανκαρά, στη βόρεια Νιγηρία. Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών που ανταλλάσσονταν από τους ενόπλους και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, μαθητές έτρεξαν σε κοντινό δάσος για να σωθούν. Εκατοντάδες απήχθησαν.

«Αυτή τη στιγμή ακόμα, ο στρατός συγκρούεται με τους κακοποιούς σε δασικές εκτάσεις. Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να βρούμε τους μαθητές που απήχθησαν», είπε χθες Κυριακή ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Αμίνου Μπέλο Μασάρι, την επομένη της επίσκεψής του στον τόπο της επίθεσης.

Δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι μαθητές κρατούνται όμηροι.

«Το σχολείο είχε 839 εγγεγραμμένους μαθητές»

«Το σχολείο είχε 839 εγγεγραμμένους μαθητές και ως τώρα δεν έχουμε νέα για 333 από αυτούς», εξήγησε ο κυβερνήτης. «Μαθητές συνεχίζουν να επιστρέφουν από το δάσος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι είδαν συμμαθητές τους να απαγάγονται από τους ενόπλους.

Ανάμεσά τους ήταν ο Οσάμα Αμίνου Μαάλε, 18 ετών, που κατάφερε να ξεφύγει και να επιστρέψει στο σπίτι του. «Οι ένοπλοι που μας έπιασαν διέταξαν τους μεγαλύτερους από εμάς να μας μετρήσουν. Ήμασταν 250», ανέφερε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφού αρχικά τους μετέφεραν με λεωφορεία, οι απαγωγείς χώρισαν κατόπιν τους ομήρους σε πολλές ομάδες για μια μακρά πορεία με τα πόδια, προτού ο νεαρός και τέσσερις συμμαθητές του να καταφέρουν να το σκάσουν.

«Ένας από τους κακοποιούς με χτύπησε επανειλημμένα επειδή δεν ακολουθούσα τον ρυθμό της πορείας. Με άφησε όμως να καθυστερώ, κι αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγω», εξήγησε ο νεαρός.

Μετά την επίθεση, τα δευτεροβάθμια σχολεία στην πολιτεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι καταδίκασε το Σάββατο την επίθεση στην Κατσίνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τονίζοντας πως διαπράχθηκε από «δειλούς» που έβαλαν στόχο «αθώα παιδιά». Υποσχέθηκε να ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία. Ωστόσο βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, εν μέσω της οργής πολλών για την κατάσταση που επικρατεί στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα. Η ετικέτα #BringBackOurBoys ήταν ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μεταξύ των νιγηριανών χρηστών του Twitter χθες, καθώς η ομαδική απαγωγή των παιδιών θύμισε σε πολλούς την απαγωγή 276 κοριτσιών από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο Τσιμπόκ το 2014.

Περίπου εκατό από τα κορίτσια αγνοούνται ως και σήμερα.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) απηύθυνε χθες Κυριακή έκκληση να «απελευθερωθούν χωρίς κανέναν όρο όλα τα παιδιά» που απήχθησαν.

Συμμορίες ενόπλων, συχνά εκατοντάδων, σπέρνουν τον τρόμο εδώ και χρόνια σε αγροτικές περιοχές στην κεντρική και τη βόρεια Νιγηρία, επιδιδόμενες σε ζωοκλοπές και σε απαγωγές για λύτρα σε ευρεία κλίμακα, ενίοτε μαζικές.

Η έλλειψη ασφάλειας στη Νιγηρία προκαλεί ολοένα ευρύτερη αγανάκτηση στη χώρα, ειδικά μετά τη σφαγή αγροτών, ορισμένοι από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν, από τζιχαντιστές στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο στα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03