search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:16
MENU CLOSE

Η Barbie είναι οι ιστορίες της! (Photo)

14.12.2020 09:42
Η Barbie είναι οι ιστορίες της! (Photo) - Media

Καμιά άλλη γιορτή δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με τα παιχνίδια όσο τα Χριστούγεννα και κανένα παιχνίδι δεν είναι τόσο συνδεδεμένο με την γυναικεία χειραφέτηση όσο η γνωστή μας Barbie που γεννήθηκε πριν 61 χρόνια και κατάφερε να δημιουργήσει εκτός από πολλές παρεξηγήσεις και μια νέα αντίληψη για την γυναίκα! Το πρότυπό της συνδιαμορφώθηκε και ταυτίστηκε με αυτό της σύγχρονης γυναίκας ακολουθώντας τις εξελίξεις. Κυρίως, την εποχή των Χριστουγέννων, κατ’ εξοχήν εποχή παιχνιδιών, η Barbie εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί σε κάθε κοριτσίστικο όνειρο!

Η Barbara Millicent Roberts, κατά κόσμον Barbie, γεννήθηκε σαν ιδέα στο μυαλό της Ρουθ Χάντλερ όταν παρατήρησε την κόρη της να παίζει με τις χάρτινες κούκλες της στις οποίες έδινε ρόλους ενηλίκων. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50, οι φιγούρες των παιχνιδιών για τα κορίτσια ήταν αναπαραστάσεις βρεφών! Η Χάντλερ εντόπισε ιδιοφυώς το κενό στην αγορά παιχνιδιών και εξέφρασε την ιδέα της για τη δημιουργία μιας ενήλικης κούκλας στον άντρα της Έλιοτ, ο οποίος στην αρχή δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα…

Μετά από πολλά ταξίδια και ενδελεχείς έρευνες, δημιουργήθηκε η πασίγνωστη κούκλα Barbie της εταιρίας Mattel, που έκανε το ντεμπούτο της στο American International Toy Fair, το 1959 – κι από τότε οι πωλήσεις ξεπερνούν το 1δις κούκλες!

Η γυναίκα του ‘50 ήταν υπεύθυνη για τα παιδιά και το νοικοκυριό, ενώ ο άντρας της έπρεπε να τη βλέπει πάντα περιποιημένη για να του είναι ευχάριστη. Η πραγματικότητα αυτή αντικατοπτρίζεται και στα παιχνίδια της εποχής. Τα αγόρια μπορούσαν να ταυτίζονται και να παίζουν με φιγούρες γιατρών, αστροναυτών ή πιλότων, σε αντίθεση με τα κορίτσια στα οποία δινόταν η περιοριστική επιλογή της κούκλας- μωρό, δηλαδή, το μήνυμα ότι η γυναίκα προοριζόταν για σύζυγος- φροντιστής- τροφός. Και ξαφνικά, μια όμορφη, λαμπρή και επιτυχημένη ενήλικη κούκλα, η Barbie έδειξε στα κορίτσια ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα: γιατροί, πιλότοι, δικηγόροι, στρατιωτικοί, κτηνίατροι, καλλιτέχνες ακόμα και πρόεδροι των ΗΠΑ! Αυτό σήμανε μιαν επαναστατική αλλαγή στην αντίληψη για τον ρόλο του παιχνιδιού στην κοινωνική ωρίμανση και εξέλιξη των κοριτσιών. Μέχρι σήμερα η Barbie έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 200 επαγγέλματα!

Η …δαιμόνια Barbie υιοθετούσε πάντα το στυλ, την κουλτούρα και τις φιλοδοξίες της γυναίκας ανάλογα με την κάθε εποχή. Έφερε την επανάσταση σε πολλά κοινωνικά πρότυπα, με αποκορύφωμα τη χρονιά του ’68 που κυκλοφόρησε η πρώτη έγχρωμη κούκλα, η Christie Barbie. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σήμερα ως την πρώτη influencer καθώς επιβλήθηκε ως fashion icon αλλά και ως πρότυπο για τα μικρά κορίτσια. Σήμερα διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατομμύρια ακολούθων.

Βέβαια, η Barbie μπορεί να έπεισε τα κορίτσια ότι μπορούν να ξεφύγουν από τα στεγανά που τους επέβαλλε η κοινωνία και να διεκδικήσουν με δυναμισμό το μέλλον τους, δεν άλλαξε όμως ποτέ την αψεγάδιαστη- μη ρεαλιστική της μορφή Η Barbie αντιπροσώπευε μια γυναίκα δυναμική, που εργάζεται με θετικό πνεύμα και καλή προαίρεση για ό,τι θέλει να καταφέρει, φέρνει εις πέρας τα πάντα και παραμένει πανέμορφη! Δεν κουράζεται, δεν έχει παραπάνω κιλά, δεν είναι πολύ κοντή ή πολύ ψηλή. Είναι τέλεια. Πήρε 55 ολόκληρα χρόνια στη Mattel και μια γενναία πτώση στις πωλήσεις της για να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμβαδίσει με την κοινωνία, ότι τα πρότυπα έχουν διευρυνθεί και κυρίως η λέξη «αποδοχή» έχει πλέον άλλη σημασία…

Το 2016, η εταιρία κυκλοφόρησε πολλές νέες βερσιόν της πασίγνωστης κούκλας σε διάφορα μεγέθη: μια ψηλή, μια μικροκαμωμένη, μια με καμπύλες. Η Barbie κυκλοφορεί πλέον σε όλα τα μεγέθη, χρώματα και επαγγέλματα. Τελικά, η Barbie δημιούργησε έναν υπέροχο φαντασιακό κόσμο ή μήπως σηματοδότησε έναν κοινωνικό αυτοματισμό δεσμεύσεων, πεποιθήσεων και χαρακτήρων; Ο καθένας μπορεί να απαντά σ’ αυτήν την ερώτηση σύμφωνα με την οπτική του. Όπως και να ‘χει, εδώ και 60 χρόνια είναι το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στην εποχή του. Ο κόσμος της Barbie συνεχίζει μέχρι σήμερα να μαγεύει τα παιδιά που δίνουν ζωή στον φαντασιακό τους κόσμο. Η Barbie είναι οι ιστορίες της!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:15