17/10/2019 12:49:01

Δεκάδες συλλήψεις μεταλλωρύχων στη Ν. Αφρική

Δεκάδες συλλήψεις μεταλλωρύχων στη Ν. Αφρική - Media

Μαίνεται ο «πόλεμος» στη Νότια Αφρική μεταξύ απεργών μεταλλωρύχων και ιδιοκτητών των ορυχείων πλατίνας και λευκόχρυσου, ενώ ο πρόεδρος της χώρας τους κάλεσε να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Την ίδια ώρα που συλλαμβάνοντας δεκάδες απεργοί, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, καλούσε τους απεργούς μεταλλωρύχους και τους εργοδότες τους στη «ζώνη της πλατίνας» να καταλήξουν σε μια συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση», αφού η απεργία «στοίχιζε ακριβά στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Ζούμα, «το ποσό της χαμένης παραγωγής εξαιτίας των απεργιών εδώ και εννέα μήνες στα ορυχεία χρυσού και λευκόχρυσου πλησιάζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ραντ» (417 εκατομμύρια ευρώ).

Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του κράτους που προέρχονται από τον τομέα των εξορύξεων, ο οποίος με τη σειρά του είναι ένας από τους βασικότερους για την οικονομία της Νότιας Αφρικής.

Στη ζώνη των ορυχείων πάντως η ένταση συνεχίστηκε με συλλήψεις και τους εργοδότες να κατηγορούν τους απεργούς ότι εμποδίζουν μεταλλωρύχους να πάνε στη δουλειά τους.

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε τη Δευτέρα 42 ανθρώπους για παράνομη συνάθροιση κοντά στο ορυχεία λευκόχρυσου στο Ρασιμόν, κοντά στη Σαν Σίτι. «Περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να ξεκινήσουν παράνομη απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Η αστυνομία κλήθηκε για να ελέγξει την κατάσταση», αναφέρει η αστυνομία προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι ήρεμη».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.