search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:30
MENU CLOSE

«Αλλαγή πλεύσης» για την Ελλάδα: Εξετάζει την αγορά γαλλικών φρεγατών – Στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

14.12.2020 19:07
«Αλλαγή πλεύσης» για την Ελλάδα: Εξετάζει την αγορά γαλλικών φρεγατών - Στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale - Media
 
Με γοργές διαδικασίες κινείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία, ενώ στις 23 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί προκειμένου να «πέσουν» και οι σχετικές υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για την απόκτηση και γαλλικών φρεγατών.
 
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί από τη Γαλλία πρόταση για 4 πλοία, εκ των οποίων τα 2 φαίνεται ότι θα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού, ενώ τα άλλα δύο θα είναι με τη βασική διαμόρφωση ώστε ο προϋπολογισμός τους να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλός.
 
Σημειώνεται ότι από το βήμα της Βουλής ο Ν. Παναγιωτόπουλος διέψευσε πληροφορίες περί ύπαρξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει:
 
– την ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, οι τρεις εκ των οποίων σε Ελληνικά ναυπηγεία, κλάσης MMSC
 
– την αναβάθμιση – πακέτο των φρεγατών ΜΕΚΟ
 
– την παραχώρηση 2 πλοίων ως «ενδιάμεση λύση»
 
– την συμμετοχή στην συμπαραγωγή της φρεγάτας νέας γενιάς FFG-X
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Βουλή ο υπ. Άμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα, «όσον αφορά το πρόγραμμα των 4 φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη σε καμία Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοιχτό» για να προσθέσει εν συνεχεία «και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προσφορά που θα έρθει ασφαλώς και με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους».
 
Μαλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός, σημαντικό μέρος της όποιας συμφωνίας είναι και το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης «που θα μπορέσουμε να έχουμε απ’ όποιον έρθει να μας προσφέρει ότι καλύτερο έχει».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:30