search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Εμβόλιο: Έτσι θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

15.12.2020 07:54
Εμβόλιο: Έτσι θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες - Media

 

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αυτό σημείωσε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως ανέφερε, η αρωγή του υπουργείου στον εμβολιασμό είναι η ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων, συστημάτων εφοδιασμού αλλά και συστημάτων για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες. 

Οι πλατφόρμες

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε, μάλιστα, ότι ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) είτε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας emvolio. gov. gr, είτε μέσω τη πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, είτε μέσω φαρμακείων αλλά και μέσω ΚΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν απέκλεισε να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού. 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

O κομβικός ρόλος των φαρμακείων

Την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αναμένεται να πλαισιώσουν φαρμακοποιοί και ιδιώτες -γιατροί και διαγνωστικά κέντρα- της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) καθώς ήδη έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει το protothema.gr, τα 11.000 φαρμακεία ανά την επικράτεια θα αποτελέσουν από τον Ιανουάριο κομβικούς σταθμούς της εκστρατείας εμβολιασμού. Η ηγεσία του υπουργείου έχει συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να ενταχθούν τα φαρμακεία, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτή την απαιτητική και μακρά διαδικασία. Παράλληλα, και οι ιδιώτες γιατροί του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα μπορούν να γίνουν υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές κέντρα εμβολιασμού των πολιτών.

Τα φαρμακεία στην πρώτη, άμεση φάση του εμβολιασμού με το διαθέσιμο προσώρας εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech θα έχουν κομβικό ρόλο στον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών. Πρόκειται για ένα δύσκολο πεδίο καθώς κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού και επιπλέον είναι σημαντικό καμία δόση του πολυαναμενόμενου εμβολίου να μην πηγαίνει χαμένη. Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech είναι συσκευασμένο σε δεσμίδες των πέντε (μονο)δόσεων, κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάθε δεσμίδα αποψύχεται και ανοίγει ως συσκευασία πρέπει και να χορηγείται εντός ολίγων ωρών σε ισάριθμους πολίτες.

Photo/pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46