search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:10
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να κολλήσετε μέσα στο σπίτι

15.12.2020 11:09
Κορωνοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να κολλήσετε μέσα στο σπίτι - Media

 

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε μια οικογένεια, ακόμα κι αν ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα. Πόσο πιθανό είναι αυτό. Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο.

Καθώς ο κορωνοϊός Covid-19 εξακολουθεί ανενόχλητος την επέλασή του στον πλανήτη, ολοένα περισσότερες οικογένειες βρίσκονται με ένα άρρωστο μέλος στους κόλπους τους το οποίο μπαίνει σε καραντίνα στο σπίτι. Πόσο πιθανό είναι όμως να νοσήσουν από αυτό; Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τα εφετινά Χριστούγεννα;

Την απάντηση δίνει μία νέα, μεγάλη ανάλυση, στην οποία εξετάστηκαν συνδυαστικά τα ευρήματα από χιλιάδες εθελοντές. Όπως έδειξε, οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος άλλος στην ίδια οικογένεια είναι 16,6% κατά μέσον όρο. Ωστόσο παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση αναλόγως με ορισμένους παράγοντες, όπως:

  • Η εγγύτητα της συγγενικής σχέσης με τον ασθενή
  • Το αν ο ασθενής έχει συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικός
  • Η ηλικία του ασθενούς
  • Ο αριθμός των μελών στην οικογένεια

Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες για ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι μία στις τρεις μεταξύ των συζύγων. Από έναν ασυμπτωματικό ασθενή, εξ άλλου, είναι κάτω από 1%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμα και όταν ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός και σε καραντίνα, και οι συγγενείς του τηρούν όλα τα μέτρα, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα. Με άλλα λόγια, προστασία 100% δεν υπάρχει.

Συμπτώματα και ηλικία

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Βασίζονται στη συνδυασμένη ανάλυση 54 προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 77.758 εθελοντές.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός στην οικογένεια ήταν 16,6% κατά μέσον όρο. Ωστόσο οι επιμέρους πιθανότητες για ενδοοικογενειακή μετάδοση ήταν:

  • 18% όταν ο ασθενής σε καραντίνα ήταν συμπτωματικός (π.χ. είχε βήχα, πυρετό) έναντι 0,7% όταν ήταν ασυμπτωματικός
  • 28,3% για τα ενήλικα μέλη στην οικογένεια έναντι 16,8% για τα ανήλικα
  • 37,8% για τις/τους συζύγους έναντι 17,8% για τα άλλα μέλη της οικογένειας
  • 41,5% για τις οικογένειες με ένα μέλος έναντι 22,8% όταν η οικογένεια είχε τουλάχιστον 3 μέλη

Ο ρόλος της απόστασης και της επαφής

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο μίκραινε η απόσταση μεταξύ του ασθενούς και των μελών της οικογένειάς του, τόσο πιθανότερη ήταν η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Το ίδιο και όσο πιο συχνά έρχονταν σε επαφή.

Οι περισσότερες πιθανότητες μετάδοσης παρατηρήθηκαν σε άτομα που πλησίαζαν τον ασθενή σε απόσταση κάτω του 1 μέτρου, ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα σπίτια μας αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για να μεταδοθεί ο κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές. Και αυτό διότι:

  • Είναι κλειστοί χώροι
  • Είναι οι χώροι όπου συνωστίζονται οι οικογένειες
  • Είναι οι χώροι όπου όλοι έρχονται σε στενή επαφή για να συζητήσουν
  • Είναι οι χώροι όπου δεν είναι εύκολο να τηρηθεί απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων

Για όλους αυτούς τους λόγους, η μάσκα είναι απαραίτητη όταν υπάρχει στο σπίτι γνωστό κρούσμα του κορωνοϊού. Και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η είσοδος στο σπίτι ανθρώπων που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο νοικοκυριό, αλλά είναι πιο απομακρυσμένοι συγγενείς. Όσο για τους φίλους, ούτε κατά διάνοια…

Επομένως, η νέα μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για τους λόγους που πρέπει να αποφύγουμε τις επισκέψεις τα εφετινά Χριστούγεννα.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:10