search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:17
MENU CLOSE

Το άθλημα που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

16.12.2020 11:29
Το άθλημα που ρίχνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά - Media

 

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βλέπουν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, όπως υποστηρίζουν σε νέα έρευνά τους Δανοί επιστήμονες

Τα ομαδικά αθλήματα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη μειωμένη αγγειακή λειτουργία στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η απώλεια οιστρογόνων που σχετίζεται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να ωφελείται από την προπόνηση. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology – Regulatory ωστόσο αποδεικνύει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν πράγματι να ωφεληθούν από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα δύο φορές την εβδομάδα.

Επιδράσεις μετά από 10 εβδομάδες
Στη μελέτη συμμετείχαν μια ομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με υψηλή αρτηριακή πίεση και μια ομάδα ελέγχου με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίες συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε προπόνηση floorball (είδος χόκεϊ) για 10 εβδομάδες.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, στις γυναίκες με υπέρταση η προπόνηση μείωσε την σκληρότητα των αγγείων και οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mmHg (συστολική) και 9 mmHg (διαστολική) στις υπερτασικές γυναίκες. Πρόκειται για σημαντική μείωση, που αντιστοιχεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και 30% από στεφανιαία νόσο.

Η ομάδα των γυναικών με τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση παρουσίασε ελαφρώς αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, πράγμα που θεωρείται σύνηθες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είναι δραστήριες. Και εκείνες, πάντως, βίωσαν μια αξιόλογη μείωση 10 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση λόγω της προπόνησης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αρκούν μόνο δύο προπονήσεις την εβδομάδα για σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, την αγγειακή λειτουργία και τη σύνθεση του σώματος», σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Thomas P. Gunnarsson.

Μείωση του επικίνδυνου λίπους
Ένα από τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βίωσαν μια σημαντική μείωση της τάξης του 10% στη μάζα του σπλαχνικού λίπους (το «επικίνδυνο» λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα), ενώ και η συνολική μάζα λίπους μειώθηκε κατά μισό κιλό.

«Η μελέτη υποστηρίζει τα αναρίθμητα οφέλη που έχει για την υγεία η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, ενώ η έλλειψη εμπειρίας σε τέτοια αθλήματα δεν περιορίζει την ικανότητα μιας γυναίκας να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα υγείας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο καθηγητής Jens Bangsbo, επικεφαλής του Κέντρου Ομαδικής Άθλησης και Υγείας της Κοπεγχάγης.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα γνώσεων σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην υπέρταση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και τα είδη άσκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας οιστρογόνων με το πέρασμα του χρόνου στην μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Σχετικά με τη μελέτη:

  • 17 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη και όλες είχαν την τελευταία έμμηνο ρύση τουλάχιστον έξι χρόνια πριν την εγγραφή τους στη μελέτη.
  • Η εξασθενημένη αγγειακή λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Στη μελέτη παρατηρήθηκε ότι η λειτουργία του αγγειακού λείου μυϊκού κυττάρου μειώθηκε κατά 30-40% στις υπερτασικές γυναίκες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Η μελέτη απέδειξε ότι η αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από μια περίοδο ενασχόλησης με κάποιο ομαδικό άθλημα, ακόμα και μεταξύ γυναικών χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο εν λόγω άθλημα. Μετά την προπόνηση, δεν υπήρξε κάποια διαφορά στην αγγειακή λειτουργία μεταξύ των ομάδων.

Πηγή: ygeiamou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:17