search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-εμβόλιο: Έτοιμα τα έντυπα του υπ. Υγείας για τον εμβολιασμό – Ποιες ερωτήσεις περιλαμβάνουν (Photos)

16.12.2020 15:03
Κορωνοϊός-εμβόλιο: Έτοιμα τα έντυπα του υπ. Υγείας για τον εμβολιασμό - Ποιες ερωτήσεις περιλαμβάνουν (Photos) - Media
 
Σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός τόσο για την υποδοχή των πρώτων δόσεων των εμβολίων που θα αδειοδοτηθούν από την ΕΕ για την προστασία από τη νόσο COVID-19 όσο και για όλες τις υπόλοιπες σημαντικές παραμέτρους του εμβολιαστικού σχεδίου.
 
Σύμφωνα με το protothema.gr κάθε πολίτης που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να προστατευθεί από τη νόσο COVID-19 προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του (αφού έχει κλείσει ραντεβού) θα καλείται να απαντήσει γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.
 
Στόχος του ερωτηματολογίου είναι προσδιοριστεί από την ιατρική ομάδα αν το άτομο όντως μπορεί να εμβολιαστεί.
Αφού συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία, ενδεικτικά, με «Ναι», «Όχι» ή «Δεν ξέρω» θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, «αισθάνεστε αδιάθετος σήμερα;», «Έχετε κάποια γνωστή αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, κάποιο συστατικό εμβολίου ή στο καουτσούκ;» ή «Είστε υπό μακροχρόνια αγωγή με αντιπηκτικά ή ασπιρίνη;» και «Έχετε διαγνωστεί με COVID-19;».
 
Το ερωτηματολόγιο ελέγχεται από τον επαγγελματία υγείας που είναι υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου. Στο έντυπο υπάρχει και η εξής σημαντική διευκρίνιση: Σε περίπτωση που κάποιο άτομο απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα «Ναι» αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός.
 
Το δεύτερο έντυπο αφορά σε πολίτες που δεν δύνανται να δώσουν προφορικά τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους, όπως άτομα με νοητική υστέρηση, πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ και πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στους οποίους έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης.
Πρόκειται για τη «Συγκατάθεση Εμβολιασμού μετά από Ενημέρωση» την οποία συμπληρώνει είτε ο δικαστικός συμπαραστάτης, είτε το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (σύζυγος και συγγενείς εξ αίματος πρώτου βαθμού) του ασθενή.
 
Εν συνεχεία το υγειονομικό προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου συμπληρώνει το τρίτο μέρος της ειδικής αυτής φόρμας καλούμενο να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής δεν είναι σε θέση να δώσει μόνος του τη συγκατάθεσή του και το έκανε κάποιος άλλος νομίμως γι’ αυτόν.
 
Ωστόσο προβλέπεται και εξαίρεση της απαιτούμενης συγκατάθεσης στις λεγόμενες «επείγουσες περιπτώσεις» κατά τις οποίες δε μπορεί να ληφθεί συναίνεση και συντρέχει άμεση, απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας. Για την προληπτική πράξη του εμβολιασμού, ως άμεσος κίνδυνος θεωρείται μόνο η διαρκής έκθεση σου ανίκανου να συναινέσει προσώπου σε περιβάλλον ευνοϊκό για τη μετάδοση της λοίμωξης COVID (π.χ. νοσοκομείο, οίκος ευγηρίας).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:50