search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:51
MENU CLOSE

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε χειρουργείο την ημέρα που έχει γενέθλια ο χειρουργός

17.12.2020 15:01
Γιατί δεν πρέπει να κάνετε χειρουργείο την ημέρα που έχει γενέθλια ο χειρουργός  - Media

 

Εάν είναι να κάνετε προγραμματισμένο χειρουργείο καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό που θα σας χειρουργήσει πότε είναι τα γενέθλια του. Και εάν σας πει την ίδια ημέρα που εσείς έχετε προγραμματίσει την επέμβαση, τότε καλό θα ήταν να την αναβάλλετε. 
Οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους υποβάλλονται σε χειρουργείο οποιαδήποτε άλλη μέρα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ.
Μάλιστα η μελέτη αναφέρει ότι ημερομηνίες όπως τα γενέθλια του χειρουργού ή τα Χριστούγεννα ή η Πρωτοχρονιά μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού, καμία φορά, με μοιραίες συνέπειες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (ΒΜJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών, οι οποίες αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.
Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι εκείνοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται τις μέρες των γιορτών (ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), καθώς και τα σαββατοκύριακα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33