search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:23
MENU CLOSE

Επιχείρηση εμβολιασμός: Με μάσκες, καραντίνα και προειδοποιήσεις το φετινό ρεβεγιόν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2156
17-12-2020
18.12.2020 04:00
soloup_0.jpg

 

Είναι τελικά μόνο οι πολίτες που έχουν χαλαρώσει κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας (το οποίο έχει χτυπήσει με σφοδρότητα) ή και η κυβέρνηση έχει δει όλη την κατάσταση λιγότερο… επιτελικά; Όσο περνούν οι μέρες, και ενώ το lockdown μοιάζει να ήρθε για να μείνει, τόσο είναι λιγότερο σαφές το ποιο είναι το σχέδιο και τόσο η κουβέντα μοιάζει να έχει ξεφύγει από το τι κάνουμε για το σύστημα Υγείας.
Η μετατόπιση του σχεδίου προς το εμβόλιο είναι σαφής, με τον υπουργό Υγείας να μιλά ήδη για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακόμα και την αστυνομία και τον στρατό. Στη μάχη μπαίνουν και τα φαρμακεία, ώστε να κλείνονται τα ραντεβού, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «υπόσχεται» και ένα σύστημα εύκολο και χρηστικό για τη διαδικασία.
Προς το παρόν, όμως, συνεχίζεται η πίεση και στην οικονομία, για την οποία τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό περιλαμβάνουν μείωση ενοικίου κατά 80% στις κλειστές επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αποζημίωση των ιδιοκτητών κατά 60% από το κράτος και άλλη μία επιστρεπτέα προκαταβολή με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ωστόσο είναι σαφές ότι το σχέδιο παραμένει το «βλέποντας και κάνοντας». Το πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, καθώς μία ημέρα μετά την πρεμιέρα, τη Δευτέρα – και αφού την Παρασκευή έγιναν οι ανακοινώσεις –, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ανοίγουν και τα καταστήματα για υπηρεσίες ομορφιάς.
Πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία, καθώς από το 57% τον Απρίλιο φτάσαμε στο 39% στο δεύτερο lockdown. Οι… πανηγυρισμοί της άνοιξης από το Μαξίμου μοιάζει να έχουν μείνει πολύ πίσω και το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να θέλει να κερδίσει χρόνο, χωρίς να μπορεί να δώσει απαντήσεις για το πότε θα ανοίξει η αγορά και πώς θα στηριχθούν χιλιάδες επαγγελματίες. Ούτε η πατέντα του click away μοιάζει να έχει πετύχει, καθώς η πρεμιέρα ήταν μάλλον απογοητευτική.
Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς, βεβαίως, περιλάμβανε τα Rafale, αλλά όχι το ΕΣΥ ή τους «ήρωες με τις μάσκες» του πρώτου κύματος, ούτε περισσότερα μέτρα για τη στήριξη όσων πλήττονται, σε μια χώρα που το πιο πιθανό είναι ότι θα πάει με μέτρα διαφόρων ταχυτήτων (μπορεί και) μέχρι το καλοκαίρι. 

«Να είμαστε έτοιμοι»
Ειδική αναφορά έκανε ο Μητσοτάκης στο εμβόλιο κατά της Covid-19, τονίζοντας πως αποτελεί μια «σύνθετη άσκηση» η οποία θα περιλαμβάνει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 65 κινητές μονάδες. «Ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την άσκηση» είπε ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο για να φτάσει η θωράκιση δωρεάν σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 
Από το βήμα της Βουλής μάλιστα ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εμβολια-σμού θα ονομάζεται «Επιχείρηση Ελευθερία», σηματοδοτώντας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το γεγονός ότι το εμβόλιο καθίσταται το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής. 
Σηματοδοτεί, τόνισε ο Μητσοτάκης, «την ελευθερία μας και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι σας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα». 

Λιγότερα εμβόλια
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. Άρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα». 

Επαναξιολόγηση μέτρων 
Σαφές μήνυμα πάντως προς όλους έστειλε χθες το απόγευμα ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, τονίζοντας πως όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή. 
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπά-θεια των πολιτών. Εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Να παρακαλέσω θερμά τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται και επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας να σκεφτούν πολύ προσε-κτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» πρόσθεσε ο Κικίλιας. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15