search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:44
MENU CLOSE

«Αμέτρητα» τα … μέτρα!

29.09.2012 16:42
«Αμέτρητα» τα … μέτρα! - Media

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» στα νέα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ψαλίδι σε επικουρικά επιδόματα.
Η «συμφωνία» επισφραγίστηκε με μία χειραψία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα σκαλάκια του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» στα νέα επώδυνα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ψαλίδι σε επικουρικά επιδόματα.
Η «συμφωνία» επισφραγίστηκε με μία χειραψία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα σκαλάκια του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κύριο Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία «στους βασικούς άξονες», ενώ όπως είπε «η βασική συμφωνία μου δίνει μια βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα έλθουν στην Βουλή μόλις λάβουν την έγκριση της τρόικας και των εταίρων. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων «όχι όμως για τα μέτρα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, τα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου με την τρόικα και στην συνέχεια στις 8 Οκτωβρίου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup.

Αυτές οι ημερομηνίες μεταθέτουν για κάποιες ημέρες την ψήφιση των μέτρων, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία φαίνεται πια η 18η Οκτωβρίου, ημέρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση επιθυμεί τα μέτρα να έρθουν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα και μόνον άρθρο.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η εμμονή της ελληνικής πλευράς για την «ρήτρα επίτευξης στόχων». Η ρήτρα αυτή αφορά τόσο την πιθανή προσαρμογή σε περίπτωση «επιμήκυνσης» όσο και νέα μέτρα σε περίπτωση μερικής αποτυχίας επίτευξης των στόχων. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει η ρήτρα αυτή να είναι «συμμετρική, και προς τα πάνω και προς τα κάτω»

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάνοντας λόγο για «συμμετρική ρήτρα» σε περίπτωση επιμήκυνσης και ταυτόχρονα επίτευξης των στόχων(θετικών αποτελεσμάτων).

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη ρήτρα αντικατάστασης.

*video*http://www.youtube.com/watch?v=z5Gz788zSw8&feature=youtu.be*/video*

Αμέσως μετά από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι αυτό που θα φέρει την ανάπτυξη είναι η επιμήκυνση, δηλαδή το «άπλωμα» των μέτρων ως το 2016.

«Θα κάνει τα μέτρα πιο ήπια και θα εφαρμοσθεί η ρήτρα αντικατάστασης» ανέφερε, ενώ τάχθηκε υπέρ της «ενιαίας» έγκρισης από τη Βουλή των μέτρων αλλά και της εκταμίευσης της δόσης των 31,4 δις. ευρώ, ταυτόχρονα!«Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας και πρέπει να τρέξουμε» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. 

*video*http://www.youtube.com/watch?v=JByf4tX9OuU&feature=youtu.be*/video*

ΣΥΡΙΖΑ:

"Στο ίδιο έργο θεατές" ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσκεψη των αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για μονόπλευρες θυσίες, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα αδιέξοδο τονίζοντας ότι δεν βγαίνει.

Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο.

ΚΚΕ:

Να απορρίψει, μαζί με τα νέα μέτρα, και τα «νέα παραμύθια που του σερβίρουν ότι με επιμήκυνση, με ρήτρες αντικατάστασης ή με νέα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ θα έρθει κάτι καλό και γι' αυτόν» καλεί το λαό το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει πια καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα τα οποία του κρύβουν ότι «τα άγρια μέτρα και τα μνημόνια, όσο άδικα είναι, άλλο τόσο είναι ωφέλιμα και αναγκαία για την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:44