search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:33
MENU CLOSE

Η Ελλάδα θα δώσει μέρος των εμβολίων της στην Βόρεια Μακεδονία – Διαψεύδει ο Κοντοζαμάνης (Video)

18.12.2020 18:33
Η Ελλάδα θα δώσει μέρος των εμβολίων της στην Βόρεια Μακεδονία – Διαψεύδει ο Κοντοζαμάνης (Video) - Media

 

Η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα δώσει ένα μέρος των εμβολίων που θα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βόρεια Μακεδονία διαψεύδεται από τον υφυπουργό Υγείας, Βασ. Κοντοζαμάνη.

Το θέμα προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού της γειτονικής χώρας ο οποίος αποκάλυψε ότι η Αθήνα όχι μόνο είναι ενήμερη, αλλά και σύμφωνη να παραδώσει ένα μερίδιο από τις λιγότερες δόσεις που θα πάρει σε σχέση με όσες υπολόγιζε, αρχικά.

Όπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει και εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία καθώς είναι μέρος ενός μηχανισμού στήριξης χωρών που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε «πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μεριμνά για τα εμβόλια σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει εφόσον καλύψει τις ανάγκες της». 

Για το θέμα όμως αποκαλύπτεται ότι υπήρχε και σχετική επικοινωνία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία.

Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας διαπραγματεύεται μέσω τριών μηχανισμών την προμήθεια περισσότερων από 800 χιλιάδων εμβολίων κατά της Covid-19 και ήδη την Παρασκευή η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι μέρος της πρώτης αποστολής εμβολίων που θα φθάσουν στην Αθήνα θα δοθεί στη χώρα μας, είπε ο Βένκο Φιλίπτσε.

«Την Παρασκευή λάβαμε επιβεβαίωση από την Ελλάδα. Είχα μια συνομιλία με τον έλληνα υπουργό Υγείας, ο οποίος μετά τη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι από την πρώτη τους ποσότητα, η οποία θα φτάσει στην Αθήνα για τον πληθυσμό τους, μια ποσότητα θα διατεθεί για εμάς» τόνισε ο υπουργός Υγείας της γείτονος.

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή αναφορές σε αριθμούς δόσεων και χρονοδιάγραμμα παράδοσης της βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία δεν ευσταθούν, καθώς το πλαίσιο της βοήθειας που υποχρεούται θεσμικά να δώσει η χώρα μας είναι συγκεκριμένο και προκαθορισμένο και συναρτάται απόλυτα με τις δικές της ανάγκες.

O υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας στο δημοσίευμα του Sitel TV

«Χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού Covax, που ήταν ο πρώτος διαθέσιμος σε εμάς, και φυσικά μέσω αυτών των άμεσων συμφωνιών άλλων κρατών μελών της ΕΕ για την παροχή ορισμένης ποσότητας εμβολίων για εμάς», πρόσθεσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sitel TV της χώρας του.

«Την περασμένη εβδομάδα καταβάλλαμε την προκαταβολή για το εμβόλιο κατά της Covid-19, ως τραπεζική εγγύηση αποπληρωμής του συνολικού ποσού αγοράς 833.000 εμβολίων, για περίπου 400.000 πολίτες» εξήγησε ο Βένκο Φιλίπτσε.

«Εκτός από αυτήν την αγορά μέσω του μηχανισμού Covax, πραγματοποιήθηκε άμεση επαφή με την Pfizer και την Astra Zeneka. Ο τρίτος μηχανισμός είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια εμβόλια για τα κράτη μέλη και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις για ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ένωσης.

»Υποβάλαμε αίτηση για 800.000 δόσεις και από αυτές τις 100 εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32