25/03/2019 11:03:18

Μεγάλο φαγοπότι

Μεγάλο φαγοπότι - Media

Το Ποντίκι

Πολύ ψηλά στη λίστα του φακέλου που έχει ήδη στα χέρια της η Επιτροπή είναι και τα κλειστά επαγγέλματα – βαίνει ήδη προς την ολοκλήρωση γνωμοδοτήσεων για τον τομέα αυτό. Η Επιτροπή καλείται έτσι να προσδιορίσει τους υπάρχοντες περιορισμούς στον ανταγωνισμό, να αξιολογήσει τον βαθμό στον οποίο αυτοί οι περιορισμοί δικαιολογούνται από το δημόσιο συμφέρον ή άλλες οικονομικές παραμέτρους και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε εθνικό επίπεδο.

Οι δικηγόροι (με τη σχετική απόφαση να αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου) είναι το πρώτο επάγγελμα που αναμένεται να ανοίξει και ακολουθούν οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι φαρμακοποιοί, οι λογιστές και οι οδοντίατροι, για να ακολουθήσουν ογδόντα ακόμη κλειστά επαγγέλματα, τα οποία αναμένεται να «απελευθερωθούν» και αυτά άμεσα.

Μεγάλο φαγοπότι φαίνεται να έχει στηθεί και στην αγορά απορρυπαντικών πλυντηρίου, τα οποία πωλούνται σε ανεξέλεγκτες τιμές! Στον τομέα των απορρυπαντικών (πλυντηρίου και με το χέρι) μόλις τρεις πολυεθνικές κυριαρχούν στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής της χώρας μας (σε μικρότερα καταστήματα καλύπτουν ακόμα και το 100% των αντίστοιχων ραφιών!).

Η Επιτροπή είχε ανακαλύψει σε παλαιότερη έρευνά της ότι οι πολυεθνικές εξαγόρασαν πετυχημένα σήματα της ελληνικής αγοράς, τα οποία για μια χρονική περίοδο παρήγαν στην Ελλάδα και μετά τα μετέτρεπαν σε εισαγόμενα. Έτσι πουλούσαν τα προϊόντα τους στην Ελληνίδα νοικοκυρά σε πανάκριβες τιμές που καθόριζαν οι ίδιες.

Σήμερα έχει υποψίες για νέες εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από ορισμένες επιχειρήσεις και το διερευνά.

Στο στόχαστρο της Ελληνικής Επιτροπής είναι πλέον και το ενεργειακό... Άλλωστε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα εναντίον της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.