search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10
MENU CLOSE

Ρόδος: «Δεν ξέρω γιατί με κατηγορείτε – Είμαι οικογενειάρχης» λέει ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου

19.12.2020 10:56
Ρόδος: «Δεν ξέρω γιατί με κατηγορείτε - Είμαι οικογενειάρχης» λέει ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου - Media

 

Μια… Ευρωπαϊκή Συνθήκη -που, σύμφωνα με έλληνες αξιωματικούς, μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που τέτοιο υλικό εντοπίζεται σε διαπιστευμένο χώρο, και όχι σε κατοικία-  και συμβάσεις της Βιέννης επικαλείται στις έγγραφες εξηγήσεις του ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, που κατηγορείται για κατασκοπευτική δράση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου. Αυτό μένει να αποφασιστεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχουν ανασύρει κάποια δεδομένα από τους 8 υπολογιστές, τα 6 usb και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και από τον επίμαχο φορητό υπολογιστή.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά “ανταλλάγματα” ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

«Δεν ξέρω γιατί με κατηγορείτε»

Χθες έληξε η πενθήμερη προθεσμία που είχε λάβει ο 35χρονος προκειμένου να δώσει έγγραφες εξηγήσεις.  

Ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στις έγγραφες εξηγήσεις του φέρεται να αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες και έδινε γενικές πληροφορίες για τα καθήκοντά του ως υπαλλήλου στο προξενείο.

“Είμαι υπάλληλος στο Τουρκικό Προξενείο Ρόδου από το 2012. Καμία σχέση δεν έχω με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Σαν υπάλληλος του Προξενείου ασχολούμαι με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Έχω παντρευτεί στη Ρόδο και κάνω μια ήρεμη και οικογενειακή ζωή. Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί ο 56χρονος μάγειρας. Τον γνώριζα, είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές, αλλά μέχρι εκεί. Εκείνος κάποια στιγμή άρχισε να μου στέλνει κάποιες φωτογραφίες με δικά του σχόλια”, φέρεται να υποστήριξε. 

Επειδή η δικογραφία είχε διαβιβαστεί ο 35χρονος συνελήφθη. 

Το ίδιο συνέβη και με τον 56χρονο μάγειρας, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κομοτηνή, όπου είχε μεταβεί μετά την απόλυσή του.  

«… ήθελε να στρατολογήσω ναυτικούς»

Ο 56χρονος μάγειρας, ο οποίος μεταφέρθηκε επίσης στη Ρόδο, φέρεται να ομολόγησε από την πρώτη στιγμή τη δράση του και τη “συνεργασία” του με τον 35χρονο γραμματέα του προξενείου, υποστηρίζοντας ότι δεν το έκανε για χρήματα αλλά για την πατρίδα του την Τουρκία.

Όπως φέρεται να υποστήριξε, είχε έρθει σε επαφή με τον 35χρονο τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής.

“Συναντηθήκαμε φιλικά και στο λιμάνι της Ρόδου σε κάποια καφενεία. Είχαν γνωρίσει και τον πεθερό του. Τον Οκτώβριο άρχισε να κάνει κάποιες στοχευμένες και περίεργες ερωτήσεις για τα ελληνικά πλοία, την φρουρά στο Καστελόριζο και να του στέλνω φωτογραφίες” φέρεται να κατέθεσε ο 56χρονος μάγειρας.

Του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsAPP και εκείνος απαντούσε, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο μάγειρας, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάγειρα, του έστελνε μηνύματα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απαντούσε, καθώς επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις των πλοίων μας. Σημειώνεται ότι η έρευνα των ελληνικών Αρχών έχει επικεντρωθεί και σε “συνεργασία” των δύο ανδρών που αφορούσε την καταγραφή πληροφοριών για εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο, καθώς το πλοίο του 56χρονου πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα συγκεκριμένα νησιά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07