search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:50
MENU CLOSE

Προειδοποιεί ο Ερντογάν: «Όσοι απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν»

19.12.2020 17:57
Προειδοποιεί ο Ερντογάν: «Όσοι απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν» - Media

 

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιώντας πως όσοι απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις στο τέλος θα απογοητευτούν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαμηνύσουμε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο, όπως τη χρήση τρομοκρατικής οργάνωσης, απόπειρα πραξικοπήματος, πολιτικές και οικονομικές παγίδες, κυρώσεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu. «Δόξα τω Θεώ δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα», συνέχισε.

Ωστόσο, ανέφερε, η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δικαιοσύνη: «Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για όσους είναι έτοιμοι να καθίσουν και να μιλήσουν μαζί μας με ίσους όρους και να συμφωνήσουν με δίκαιες προτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αντίθεση στη συμφωνία, ισχυριζόμενοι ότι τα S-400 θα ήταν ασυμβίβαστα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τους εξοπλισμούς της.

Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό θέλει ο Ερντογάν – Τι είπε στη Μέρκελ

Ως μοχλό για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, της είπε ότι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στη Μέρκελ. Είπε πάλι ότι “η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα” και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Ορούτς Ρείς δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι’ αυτόν τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ. Επίσης στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.

Η Άγκυρα -μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα επιτευχθεί αυτό. Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο. Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει- τουλάχιστον γνωστός και αποδεκτός από τις δύο πλευρές- οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49