search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:05
MENU CLOSE

Επιπλέον 40 δισ. λιτότητα στην Ισπανία

26.09.2012 21:00
Επιπλέον 40 δισ. λιτότητα στην Ισπανία - Media

Παρά τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών στους δρόμους, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους φόβους για περεταίρω ύφεση και ανεργία.

Παρά τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών στους δρόμους, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και περικοπές 40 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους φόβους για περεταίρω ύφεση και ανεργία.

Η κυβέρνηση Ραχόι ελπίζει να εισπράξει 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα επτά δισ. ευρώ από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό στο 30%, όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του πληθωρισμού παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5 με 4,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση ήδη έχει περικόψει 27 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το έλλειμμα του 2011 πρόκειται για άλλη μία φορά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 10% έναντι 8,9% που υπολογιζόταν έως σήμερα παραμένοντας μακράν μεγαλύτερο από το 6% που αναμένουν οι Βρυξέλλες. Για το 2013 κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί πάνω από το μισό, στο 4,5%.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κρίσης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά και οι αγορές παραμένουν νευρικές απέναντι στην Ισπανία, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ με την ανακοίνωση ευνοϊκών μέτρων. Ενδεικτική είναι η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων που ξεπέρασε το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Οι επικριτές αναφέρουν επίσης πως τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πως αυτά θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

Εν τω μεταξύ, χθες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα λιτότητας ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για απόψε, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

 

Φωτογραφία:

από τη διαδήλωση στη Μαδρίτη 26/09/2012

El pueblo para el pueblo: Ο Λαός για το Λαό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:05