search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:02
MENU CLOSE

NYT για Λαγό: Στο Ευρωκοινοβούλιο αντί στη φυλακή

20.12.2020 12:35
Τελεσίδικη καταδίκη Μίχου-Λαγού για την επίθεση στο «Συνεργείο» (Photo) - Media

 

Μέχρι τις ΗΠΑ έφτασε η «φήμη» του Γιάννη Λάγου. 

Οι New York Times αναφέρονται στο παράδοξο ότι παρότι έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης παραμένει μέλος του ευρωκοινοβουλίου. 

Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι βουλευτές συζητούσαν την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και ο πρόεδρος του σώματος έδωσε το λόγο στον Έλληνα βουλευτή του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο Λάγος, ο οποίος είχε σκίσει την τουρκική σημαία στην Ολομέλεια τον περασμένο Φεβρουάριο και τιμωρήθηκε για αυτό, άστραψε και βρόντηξε, ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του μέχρι να τον διακόψει ο πρόεδρος.

Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Ματίνα Στέβις Γκρίντντεφ, δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε βουλευτή αλλά για έναν καταδικασμένο εγκληματία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Οκτώβριο από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει εδώ και δύο μήνες ελεύθερος,

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του και οι ελληνικές δικαστικές αρχές κοινοποίησαν 2.000 σελίδες εγγράφων προς υποστήριξη του αιτήματος, προκειμένου να συλληφθεί από τις βελγικές αρχές και να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει τα 13 χρόνια κάθειρξης που του έχουν επιβληθεί. 

Οι Νew York Times επικρίνουν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αναφέρουν πως η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Λάγος απαντώντας σε e-mail της εφημερίδας υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία του, επειδή η διαδικασία ενώπιον της Δικαιοσύνης, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο Twitter κάνει crowdfunding για τα νομικά έξοδα…

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος της πρωτοβουλίας Golden Dawn Watch, επισήμανε πως ο Γιάννης Λαγός «είναι στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, είναι ένας από τους πέντε πρώτους». 

«Είναι ο απόλυτος εκφραστής της βίαιης φύσης της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων το ζήτημα του Λαγού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον κοινοβουλευτικό μανδύα για να προστατευθούν», είπε. 

«Σε μια εποχή βαθιών διχασμών και αυξανόμενης μισαλλοδοξίας, η απόφαση εναντίον ενός κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή που εκδιώκει το μίσος αντηχεί πολύ πέρα ​​από την Ελλάδα», σημείωσε η Εύα Κοσέ από την Human Rights Watch.

Η ίδια τόνισε ότι «σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα για την Ευρώπη ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να του επιτρέπεται να περπατά στους δρόμους ελεύθερα λόγω βουλευτικής ασυλίας».

Αμετακίνητος ο πρόεδρος

Ωστόσο, όπως γράφουν οι NYT, o επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου που χειρίζεται τα αιτήματα για άρση ασυλίας, είναι αμετακίνητος στην άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι για να επισπευστεί η υπόθεση του Λαγού.

Ο Αντριάν Βάσκες Λάδαρα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο έλληνας ευρωβουλευτής είναι 12ος στη σχετική λίστα που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή εν ευθέτω χρόνω υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η σειρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε απόκλιση από τη διαδικασία, που διαρκεί συνήθως περίπου πέντε μήνες, θα μπορούσε να εκθέσει την Επιτροπή και δεχτεί κατηγορίες για προκατάληψη. «Οι κανόνες και ο νόμος είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογία», είπε.

Πάντως, πρώην μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονται ότι υπάρχει χώρος για την επιτάχυνση των διαδικασιών και ότι ο πρόεδρος έχει περιθώριο να τον χρησιμοποιήσει κατά τη διακριτική του ευχέρεια. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:58