search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:09
MENU CLOSE

Η μάχη του Wawon στον Πόλεμο της Κορέας – Οι Κινέζοι κατανικούν τους Τούρκους

20.12.2020 12:06
Η μάχη του Wawon στον Πόλεμο της Κορέας - Οι Κινέζοι κατανικούν τους Τούρκους - Media

 

Ο Πόλεμος της Κορέας αναφέρεται στην πολεμική εκείνη σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953. Θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειτο στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν υπό την κηδεμονία του Δυτικού. Η γραμμή διαίρεσης των δύο περιοχών ήταν ο 38ος παράλληλος της αντίστοιχης Κορεατικής Χερσονήσου.

Η κατ’ αρχήν εισβολή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μια ακατάσχετη υποχώρηση των Νοτιο-Κορεατικών και Αμερικανικών στρατευμάτων, για να αναστραφεί η κατάσταση εντελώς μετά από απόβαση των Αμερικανών στον λιμένα της Ίντσον στα μετόπισθεν του 38ου παραλλήλου και προώθησή τους μέχρι τα κινεζικά σύνορα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ωστόσο μια Κινεζική εισβολή, η οποία απώθησε και πάλι τους Αμερικανούς και τα συμμαχικά τους στρατεύματα υπό την σημαία του ΟΗΕ ξανά στον 38ο παράλληλο. Σε αυτόν τον πόλεμο πολλές χώρες μέλη του ΟΗΕ που ανήκαν στο λεγόμενο «Δυτικό στρατόπεδο», έστειλαν στρατιωτικά εκστρατευτικά σώματα. Ανάμεσα τους φυσικά και η Ελλάδα. (Για την ακρίβεια Ελλάδα και Τουρκία προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952).

Τη νύχτα λοιπόν, της 27ης Νοεμβρίου 1950, η 114η Μεραρχία του Κινέζικου Λαϊκού Εθελοντικού Στρατού (ΛΕΣ) του 38ου Σώματος -υπό την διοίκηση του Ζάι Ζονγκού- αιφνιδίασε και εκμηδένισε τη διμοιρία αναγνώρισης της Τουρκικής Ταξιαρχίας, που αποτελούσε τμήμα του ενόπλου σώματος των Ηνωμένων Εθνών στην Κορέα.

Γνωρίζοντας ότι η κινεζική επίθεση ήταν επικείμενη, το προκεχωρημένο τάγμα της ταξιαρχίας πήρε γρήγορα αμυντικές θέσεις στο δρόμο που οδηγούσε στο Wawon. Σύντομα οι Κινέζοι, με αιχμή του 342ο Σύνταγμα της 114ης Μεραρχίας, ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους σε μια προσπάθεια να διεισδύσουν στην τουρκική αμυντική γραμμή. Το σφοδρό πυρ από τους Τούρκους κατάφερε να εμποδίζει την κινεζική προέλαση, αλλά οι Κινέζοι πραγματοποίησαν ελιγμό προς την αριστερή πλευρά των αμυνόμενων. Το σούρουπο της 28ης Νοεμβρίου, έλαβαν μέρος σκληρές μάχες εκ του συστάδην με ξιφολόγχες, με αποτέλεσμα 400 Τούρκοι να είναι ήδη νεκροί ή τραυματίες. Παρατηρώντας ότι η πόλη Wawon περιβαλλόταν από λόφους που πλέον κατείχαν οι Κινέζοι, ο Τούρκος επικεφαλής Γιαζίτσι διέταξε την τουρκική ταξιαρχία να αποσυρθεί 5 χιλιόμετρα δυτικά, προς το χωριό Sinim-ri. Καθώς η Τουρκική Ταξιαρχία αποσύρθηκε τη νύχτα, οι Κινέζοι την ακολούθησαν κατά πόδας, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για ανασύνταξη και ξεκίνησαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις στις μονάδες πυροβολικού και στο 3ο τάγμα.

Ταυτόχρονα, η επικοινωνία χάθηκε μεταξύ των τουρκικών αρχηγείων και των ταγμάτων της, αφήνοντας την ταξιαρχία απομονωμένη. Με τεράστιες, οι παγιδευμένοι Τούρκοι πολέμησαν πεισματικά μέχρι να εξαντληθούν τα πυρομαχικά . Οι σκληρές μάχες ανάγκασαν τους Κινέζους να καλέσουν στο 340ο Σύνταγμα για να ενισχύσουν το 342ο. Οι Τούρκοι, έχοντας φτάσει στα όριά τους, το πρωί της 29ης Νοεμβρίου σώθηκαν από μια έγκαιρη αεροπορική επίθεση και δεν περικυκλώθηκαν. Μετά τις μάχες, η Τουρκική Ταξιαρχία ήταν εντελώς κατακερματισμένη, με το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των οχημάτων τους απολεσθέντα. Με την είσοδο της 2ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ στο Kunu-ri το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, τα απομεινάρια της τουρκικής ταξιαρχίας ενώθηκαν με το 38ο Αμερικανικό Σύνταγμα Πεζικού .Στις 29 Νοεμβρίου, οι Τούρκοι που είχαν αποσυρθεί από το Σινίμ-νι υποχώρησαν σε πλήρη αταξία με το 38ο ΣΠ να βρίσκει σκόρπιους Τούρκους επιζώντες.

Μέχρι το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου, η 114η Μεραρχία του ΛΕΣ συνδέθηκε με την 112η και οι απτόητοι Κινέζοι συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά Αμερικανών και Τούρκων, έσπασαν ξανά τις γραμμές των τελευταίων στον του ποταμό Kaechon. Αποκαρδιωμένος, ο Τούρκος διοικητής Ταχσίν Γιατζιτσι, Tahsin διέταξε νέα οπισθοχώρηση με τους στρατιώτες να είναι σε χαοτική κατάσταση αφήνοντας εκτεθειμένο το δεξί πλευρό του 38ου ΣΠ των ΗΠΑ, κίνηση που σχολιάστηκε με δυσμενή κριτική για το αξιόμαχο των εκεί Τούρκων στρατιωτών από μερικούς ιστορικούς. Η τουρκική Ταξιαρχία καταστράφηκε αποτελεσματικά ως μονάδα μάχης με το 20% των ανδρών της να είναι πλέον νεκροί, τραυματίες ή αιχμάλωτοι.

Πηγή: Έπαλξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:09