search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:06
MENU CLOSE

Η κυρία Αλίκη των γρίφων

27.09.2012 21:00
Η κυρία Αλίκη των γρίφων - Media

«Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ’μουν ποιητής» συνήθιζε να λέει ο Μάνος Χατζιδάκις για τη μητέρα του, την κυρία Αλίκη, την οποία υπεραγαπούσε. Ο θάνατός της του στοίχισε τρομακτικά. Στη μνήμη της αφιέρωσε το 1980 την «Εποχή της Μελισσάνθης», το έργο που έλεγε ότι αγαπούσε περισσότερο.

«Χωρίς τους γρίφους της δεν θα ’μουν ποιητής» συνήθιζε να λέει ο Μάνος Χατζιδάκις για τη μητέρα του, την κυρία Αλίκη, την οποία υπεραγαπούσε. Ο θάνατός της του στοίχισε τρομακτικά. Στη μνήμη της αφιέρωσε το 1980 την «Εποχή της Μελισσάνθης», το έργο που έλεγε ότι αγαπούσε περισσότερο. Ήρθε μαζί της από την Ξάνθη στην Αθήνα το 1932. Οι γονείς του δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά. Όπως αυτοβιογραφείται ο ίδιος: «είμαι γέννημα δύο ανθρώπων που καθώς γνωρίζω δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός από την εποχή που αποφάσισαν την κατασκευή μου». Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται μια ιστορία που σκιαγραφεί την κυρία Αλίκη Αρβανιτίδη. Αρχές δεκαετίας του 1940 τη συνάντησε στο Μοναστηράκι να σέρνει μια τεράστια βαλίτσα, διπλάσια απ’ το μπόι της. Επειδή ήταν περήφανος άνθρωπος, δεν θέλησε να παραδεχτεί πως πήγαινε να την πουλήσει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ο Κούνδουρος το κατάλαβε και την έπεισε να την αγοράσει εκείνος, λέγοντας πως ο αδερφός του χρειάζεται μια τέτοια βαλίτσα. Ήταν η ίδια περίοδος που ο νεαρός Μάνος Χατζιδάκις έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να τα φέρουν βόλτα με τη μητέρα του. Ο Χατζιδάκις έχει γράψει γι’ αυτήν, στην «Προσωπογραφία της μητέρας μου», στο ένθετο σημείωμα του «Χαμόγελου της Τζοκόντας»: «Η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ’ αγαπάει. Θα ’θελε να ’χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ’ έχει αντίκρυ της και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ ούτε μπορεί να τηνε σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή, να καρτεράει μια-δυο στιγμές που πέρασαν, μια-δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για εκείνη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:06