search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:26
MENU CLOSE

Στον εισαγγελέα όλες οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων – Απαντούν οι εμπλεκόμενοι

27.09.2012 21:00
Στον εισαγγελέα όλες οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων – Απαντούν οι εμπλεκόμενοι - Media

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση λίστας του ΣΔΟΕ όπου υπάρχουν ονόματα σημαίνοντων πολιτικών προσώπων που φέρονται να φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, όλες οι «προβληματικές» περιπτώσεις πολιτικών προσώπων έχουν οδηγηθεί στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση λίστας του ΣΔΟΕ όπου υπάρχουν ονόματα σημαίνοντων πολιτικών προσώπων που φέρονται να φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, όλες οι «προβληματικές» περιπτώσεις πολιτικών προσώπων έχουν οδηγηθεί στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Νίκου Τσούκαλη (ΔΗΜΑΡ) στο ελληνικό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «Όλες οι υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα έχουν πάει στον εισαγγελέα και όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα θα υπάρξει ενημέρωση στον αρμόδιο για τα «πόθεν έσχες» αντιπρόεδρο της Βουλής. Τονίζω όμως ότι όταν κάποιος ερευνάται δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα».

Επίσης, εξήγησε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση των ερευνητικών μηχανισμών του ΣΔΟΕ έτσι ώστε «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και παράλληλα τα αποτελέσματα να είναι πλήρως τεκμηριωμένα». Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός έχει ήδη ενημερώσει ότι θα «ενισχυθούν» οι μηχανισμοί με 1.000 άτομα προσωπικό.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και τα σχολικά κτίρια, είπε ότι «θα εκταμιευτούν προς τους Δήμους επιπλέον 15.000.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».

 

Οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν

 

O Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Νάκος, αποδίδει την εμπλοκή του σε προσωπική αντιδικία και συγκεκριμένα στην πρόθεση ενός πολίτη του Βόλου να σταματήσει την ανέγερση οικοδομής που πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία του γιού του.

Αναλυτικότερα, δήλωσε:

 «Ο κ. Γεώργιος Σαράντης, κάτοικος Βόλου, έχει πολεοδομικές διαφορές με οικοπεδούχο στην πόλη του Βόλου, ο οποίος προτίθεται να αναθέσει την ανέγερση της οικοδομής του, σε εταιρεία του υιού μου, Σταύρου. Αφού ο κ. Σαράντης εξάντλησε όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να εμποδίσει την ανέγερση της οικοδομής και απέτυχε λόγω του αβάσιμου των καταγγελιών του, ενεργώντας εκβιαστικά ή εκδικητικά, κατέθεσε τη συνημμένη καταγγελία στο ΣΔΟΕ, την οποία μάλιστα κοινολόγησε σε εκπομπές του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Το ΣΔΟΕ, στις 18/5/2012, απέστειλε την καταγγελία στον Πρόεδρο της Βουλής, δι' υπογραφής διευθυντού του, χωρίς να έχει προηγουμένως ολοκληρώσει την έρευνα την οποία δικαιούνταν- και όφειλε- να διεξαγάγει και χωρίς να την αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να αποφανθεί για τα περαιτέρω».

 Προσθέτει ότι έχει ήδη καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του καταγγέλλοντος και ότι έχει ζητήσει, με επιστολή του, από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη, να διερευνήσει την καταγγελία, το συντομότερο δυνατό και πως προτίθεται να ζητήσει και την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου, εφόσον ο εισαγγελέας κρίνει ότι υφίσταται θέμα. Παράλληλα παραπέμπει την καταγγελία στην Επιτροπή για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

 Και συμπληρώνει: «Ουδέποτε έχω αρνηθεί τον έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, θεωρώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτό τον έλεγχο ζητώ και τώρα και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά και να προστατευτεί όχι μόνο η προσωπική μου αξιοπρέπεια αλλά και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

 

Απαντώντας για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα του ΣΔΟΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ, στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητα σας- αναφέρεται και το όνομα μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού.

Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.

Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον, να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωση μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους «λίστα» δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού…

Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, δια της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητας μου.

Κύριε Υφυπουργέ, ελπίζω ότι η έγγραφη απάντηση σας, θα φθάσει το αργότερο μέχρι την Δευτέρα (01/10/2012), προκειμένου, σε περίπτωση μη απάντησή σας, να προλάβω την κοινοβουλευτική προθεσμία κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης (Τετάρτη 03/10/12), κάτι που όπως είναι φυσικό και θα πράξω».

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε ότι «τα περιουσιακά μου στοιχεία τα απέκτησα από 30 χρόνια μέσα στη μάχιμη δικηγορία – ποτέ δεν υπήρξα σε δημόσια θέση».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα στείλει «εξώδικο στο ΣΔΟΕ και στο υπουργείο Οικονομικών για να με ενημερώσουν αν υπάρχει λίστα και ποιοι είναι οι χειριστές της. Στέλνω επίσης εξώδικα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και τον νυν Στέλιο Στασινόπουλο για να με ενημερώσουν ποιοι συνομίλησαν με τον δημοσιογράφο που υπογράφει το αρχικό δημοσίευμα στη zougla.gr. Ζητώ να κληθεί ο δημοσιογράφος να προσκομίσει το χαρτί που έχει στα χέρια του. Δεν υπάρχει λίστα. Δεν υπάρχει έγγραφο. Αυτό που δεν κάνει κανένας θα το κάνω εγώ μέσα από τη διαδικασία της νομιμότητας. Το θέμα δεν υπάρχει, είναι ανυπόστατο δεν με αφορά. Εγώ, ζω από τη δουλειά μου με την αγάπη των φίλων μου και την εκτίμηση των εχθρών μου».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, προκάλεσε να τον ψάξουν εδώ και τώρα.

«Ψάξτε με εδώ και τώρα, δεν έχω ασυλία. Εχτισα 30 χρόνια το όνομά μου πετραδάκι-πετραδάκι με την εντιμότητά μου, με την καθαρότητά μου, με την σύγκρουσή μου με την αδιαφάνεια και τη φαυλότητα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με σπιλώσει. Εμένα τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι όλα δεδομένα και αποκτημένα με πλήρη διαφάνεια. Θεωρώ ντροπή να με σπιλώνουν άνθρωποι ανώνυμοι, που δεν τολμούν να βάλουν το όνομά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρχιμάκης.

Σε δηλώσεις προέβη και η πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αναφέρει: «Σχετικά με την αναφορά του ονόματός μου σε λίστες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, θέλω με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι η πολιτική μου διαδρομή υπήρξε πάντα διαφανής και κρυστάλλινη, όπως  και η περιουσιακή μου κατάσταση που αποτυπώνεται στις δηλώσεις πόθεν έσχες, που έχουν εξάλλου δημοσιευθεί.

Στη δημοκρατία είναι αυτονόητο και αναγκαίο οι πολιτικοί και όσοι ασκούν δημόσια διοίκηση να είναι στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών, κάτω όμως από τις διαδικασίες που θέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το κράτος δικαίου. Είναι απαράδεκτο για ελέγχους σε εξέλιξη χωρίς αποτελέσματα, να καλλιεργούνται φήμες μέσα από ανεπίσημες διαρροές, να επιχειρείται αδιάκριτη ισοπέδωση, ενοχοποίηση, στοχοποίηση και λασπολογία. Προκαλεί εντύπωση και τίθεται το ερώτημα ποιο κέντρο κατασκευάζει λίστες και κάνει διαρροές, γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ποιος επιχειρεί να ενοχοποιήσει συλλήβδην και να θέσει τον πολιτικό κόσμο σε ομηρία.

Πληροφορούμαι από τα δημοσιεύματα ότι η αναφορά του ονόματός μου γίνεται σε σχέση με έλεγχο των μελών της διακομματικής επιτροπής προμήθειας τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ πριν μια δεκαετία, το 2002. Ως Γενική Γραμματέας Εμπορίου εκείνη τη περίοδο συμμετείχα θεσμικά εκ του νόμου, ex officio, στις διακομματικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες συνεδριάσεις της συγκεκριμένης διακομματικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εξάλλου, πέραν των άλλων Γενικών Γραμματέων Υουργείων, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, καθώς και δύο δικαστικοί λειτουργοί.

Οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού πάρθηκαν αφού τα σχετικά ερωτήματα λύθηκαν ενώπιον αρμόδιων δικαστηρίων και σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, και οι καταρτισθείσες συμβάσεις εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει διαδικασία ελέγχου σε εξέλιξη, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, και τα αποτελέσματα της να δημοσιοποιηθούν, γιατί είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται σκιές και υπόνοιες. Αυτό οφείλει να εξασφαλίσει και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά μου επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε έννομο δικαίωμα μου στο βαθμό που οι αναφορές στο πρόσωπό μου θίγουν την τιμή και την υπόληψή μου».

«Ζούμε μια κατάσταση σε αυτή τη χώρα που ξαφνικά όλοι κυνηγούν τους πάντες. Δεν μ’ απασχολεί το θέμα, η ιστορία αυτή είναι γνωστή, έχει κλείσει, έχουν βρεθεί οι ένοχοι», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, σχετικά με την εμφάνιση του ονόματός του μεταξύ στην λίστα των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τη σειρά της, ζήτησε οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα και δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας από την πλευρά του απαντάει πως «αν έγινε καταγγελία καλώς διενεργείται έλεγχος … αλλά δεν έχω να ανησυχώ για κάτι».

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι το όνομά μου συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις υποτιθέμενες λίστες που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες και αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ ή άλλες αρχές», αναφέρει και συμπληρώνει: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι σήμερα δε γνωρίζω το παραμικρό, ούτε για την υποτιθέμενη καταγγελία εναντίον μου, ούτε για τον έλεγχο που μου έγινε ή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως, αν υπήρξε καταγγελία, καλώς διενεργήθηκε ή διενεργείται έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, γιατί τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελέγχονται. Άλλωστε, καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται. Αυτό νομίζω το έχω αποδείξει και στο παρελθόν. Τα ελεγκτικά όργανα όμως, θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Όσο δεν το κάνουν, αφήνουν απλά τα χλωρά να καίγονται μαζί με τα ξερά».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σε επιστολή του κάνει λόγο για «στοχοποίηση και κανιβαλισμό επί δικαίων και αδίκων», ενώ ζητά την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. 

«Μέσα στο διαλυτικό κλίμα των ημερών και τη στιγμή που η χώρα καλείται να λάβει αποφάσεις καθοριστικές για τη τύχη της, είναι προφανές ότι «βγαίνουν» ονόματα πολιτικών προσώπων στον αέρα, έτσι ώστε μέσα από τη γενίκευση και την ισοπέδωση να τροφοδοτείται η σύγχυση  για το ποιος είναι ποιος.

Μόνον έτσι μπορώ να εξηγήσω την προσθήκη του δικού μου ονόματος,  γιατί -όπως αντιλαμβάνομαι από τα συμφραζόμενα- καλούμαστε με άλλους πρώην γενικούς γραμματείς, εκπροσώπους  κομμάτων και δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συμμετείχαμε σε διακομματική Επιτροπή προμήθειας το 2001, να καταθέσουμε  ως μάρτυρες σε διεξαγόμενη έρευνα. Προσωπικά, έχω την… τύχη να έχω παραιτηθεί από γενικός γραμματέας πριν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Έναν διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε 18 ολόκληρους μήνες μετά την παραίτησή μου. Και όλη μου η διαδρομή είναι απλή, καθαρή και ευανάγνωστη.

Το γεγονός ότι τέτοιες τρέχουσες διαδικασίες, που δεν μας έχουν καν γνωστοποιηθεί, διοχετεύονται σε μέσα ενημέρωσης δείχνει δυστυχώς ότι δε λειτουργούν οι θεσμοί που είναι τεταγμένοι να προστατεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μια λύση υπάρχει. Η άμεση διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης αφορά έστω έμμεσα δημόσια πρόσωπα και η υπεύθυνη και  επώνυμη ενημέρωση της κοινής γνώμης από τα αρμόδια όργανα, χωρίς να λειτουργούν μεσαιωνικές ή μαφιόζικες μέθοδοι  «ενημέρωσης».

Δε θα δεχθώ εκπτώσεις συνείδησης, ούτε δόλιες και αστήρικτες μορφές συμψηφισμού και λαϊκιστικού ισοπεδοτισμού. Θα εξαντλήσω κάθε μέσο για τη διαφύλαξη της προσωπικής και πολιτικής μου αξιοπρέπειας. Δεν θα ανεχθώ τη στοχοποίηση και τον κανιβαλισμό επί δικαίων και αδίκων». 

Επιστολή προς το ΣΔΟΕ, είχε αποστείλει από την 1η Ιουνίου ο πρώην υπουργός της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε, ζητούσε τότε να ελεγχθεί πλήρως η περιουσιακή του κατάσταση. Μάλιστα, εξήγησε πως προχώρησε σε αυτήν την κίνηση εκείνη την περίοδο, λόγω ενός συκοφαντικού δημοσιεύματος

Μέσω twitter επέλεξε να απαντήσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, λέγοντας πως τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του έχουν ελεγχθεί πρόσφατα από ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, χωρίς να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15