search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10
MENU CLOSE

Cosmopolis

30.09.2012 16:58
Cosmopolis - Media

Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, ένας 28χρονος ταλαντούχος αλλά και βαθύπλουτος οικο­νομολόγος μπαίνει στην υπερπολυτελή λιμουζίνα του για να πάει στο κουρείο στο άλλο άκρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, ξεσπά ένα άγριο κύμα βίας που απειλεί να μετατρέψει την πόλη σε συντρίμμια.

Σκηνοθεσία: ΝτέιβιντΚρόνενμπεργκ.

Πρωταγωνιστούν: ΡόμπερτΠάτινσον, ΣαμάνθαΜόρτον, ΤζέιΜπρουσέλ, Πολ

Τζιαμάτι, ΖιλιέτΜπινός.

Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, ένας 28χρονος ταλαντούχος αλλά και βαθύπλουτος οικο­νομολόγος μπαίνει στην υπερπολυτελή λιμουζίνα του για να πάει στο κουρείο στο άλλο άκρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, ξεσπά ένα άγριο κύμα βίας που απειλεί να μετατρέψει την πόλη σε συντρίμμια. Και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται και επικρατεί ένα κλίμα αναρχίας, ο νεαρός Έρικ Πάρκερ παρακολουθεί ατάραχος το χρηματιστήριο. Είναι ένας από τους «βασιλιάδες» της Γουόλ Στριτ, αλλά σήμερα η τύχη δεν του χαμογελά. Απεναντίας, λόγω της αστάθειας του γιεν, ο Έρικ βλέπει την τεράστια περιουσία του να εξαφανίζεται αργά αλλά σταθερά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αρχίζει να διαισθά­νεται πως κινδυνεύει και η ίδια του η ζωή. Ήδη από το σενάριο, βρισκόμαστε στον παράξενο, σχεδόν αλλόκοτο κόσμο του διά­σημου Καναδού σκηνοθέτη, ο οποίος βάζει στο στόχαστρο τον κοινωνικό και τον ατομικό φόβο. Ή, μάλλον, το πώς οι παρανοϊκές κοινωνικές συνθήκες επηρεάζουν και δρουν καταστροφικά πάνω στην ανθρώπινη φύση. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστό­ρημα του Ντον Ντελίλο, ενός συγγραφέα εξειδικευμένου στο να παρακολουθεί με ανατριχιαστική ακρίβεια την αλληλεπίδραση του «μέσα» και του «έξω» κόσμου. Ο εγωκεντρικός και απαθής συναισθηματικά Έρικ σχεδόν διαλύεται λόγω της αστάθειας που επικρατεί στον εξωτερικό του περίγυρο. Η αναρχία τον μεταλλάσσει. Το προστα­τευτικό του «κουκούλι», δηλαδή η λιμουζίνα που μεταφέρει τον κόσμο του, ραγίζει ανεπανόρθωτα και ο ίδιος κυριαρχείται από τα σκοτεινότερα μέρη της προσωπικό-τητάς του. Ομολογουμένως, οι ψυχολογικές εμβαθύνσεις του Κρόνενμπεργκ έχουν κάτι ανησυχητικό. Το άτομο σε βαθιά ψυχολογική και υπαρξιακή κρίση, αντανακλά και απορροφά τους κραδασμούς μιας κοινωνίας σε παρατεταμένη παρακμή. Η λιτή, σχεδόν μινιμαλιστική αφηγηματική προσέγγιση του σκηνοθέτη αφομοιώνει αποτε-λεσματικά τον σουρεαλισμό, το σασπένς του ψυχοδράματος, τον κυνικό ρεαλισμό, την αλληγορία, αλλά και την πανταχού παρούσα ατμόσφαιρα απειλής. Δύσκολη όσο και πολύπλοκη ταινία, αν και κάποιες φορές ολισθαίνει σε φιλολογική φλυαρία. Για κάποιους είναι και προφητική, αφού αναφέρεται στη σύγχρονη οικονομική κρίση. Το γεγονός είναι πως έχουμε μια από τις καλύτερες φετινές ταινίες. Απολαυστικοί και οι πρώτοι και οι «δεύτεροι» ρόλοι. Αξίζει να την ανακαλύψετε. Και είναι ανοιχτή σε πολλές… ερμηνείες. Τέλος, υπάρχει η υπέροχη μουσική που στηρίζει με τον δικό της τρόπο το όλο εγχείρημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10