search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:17
MENU CLOSE

«Γαλάζιο» αντιπερισπασμό βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2157
23-12-2020
23.12.2020 04:00
sol1.jpg

 

Ως έναν ακόμη πολιτικό αντιπερισπασμό από τα κρίσιμα θέματα της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Folli Follie, μετά τα εσωτερικά μέιλ που ήρθαν στη δημοσιότητα ύστερα από την έκθεση της εταιρείας PWC που διενήργησε έλεγχo στην εταιρεία, με την υπόθεση να καταλήγει στην αρμόδια ανακρίτρια.

Από την έκθεση προκύπτει η εμπλοκή δύο πρώην υπουργών και δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης, Μπαλαούρας). Και οι τέσσερις απάντησαν με ανακοινώσεις ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή και προανήγγειλαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, απαντά πολιτικά και ως προς την ουσία της υπόθεσης αποδίδει στο στέλεχος που εμπλέκει πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση συγκεκριμένα κίνητρα εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Χθες, μετά τη δημοσιοποίηση ενός ακόμη μέιλ που εμπλέκει τον ίδιο τον Τσίπρα με την αναφορά «ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος», ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συκοφαντία κατηγορώντας τη Ν.Δ. για επιλεκτικές διαρροές αποσπασμάτων προς τον Τύπο, την ώρα που από τον συντάκτη του διαχειριστικού ελέγχου προκύπτει μη δυνατότητα διασταύρωσης των ισχυρισμών του συνεργάτη των Κοτσολιούτσων και άρα της ακρίβειας αυτών.

Άνευ τεκμηρίωσης

«Η Ν.Δ. μπροστά στα αδιέξοδά της σε πανδημία και οικονομία συνεχίζει να επενδύει στη συκοφαντία. Διαρρέει στον Τύπο επιλεκτικά αποσπάσματα της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου της Folli Follie, υιοθετώντας παντελώς ψευδείς, ασυνάρτητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων, χωρίς κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει. Την ίδια στιγμή, όμως, αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε ‘‘την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά’’». Παράλληλα σημειώνει ότι η Ν.Δ. αποκρύπτει επίσης πως η δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε μπει πρόσφατα στο αρχείο από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ επανέφερε τις κατηγορίες προς Μητσοτάκη για πολιτική επιλογή λασπολογίας προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας. Όσο για την τροπολογία που η Ν.Δ. επικαλείται, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε και πάλι πως δεν έχει καμία σχέση με καθυστερήσεις στην υπόθεση.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα: «Για τους συκοφαντικούς και ασυνάρτητους ισχυρισμούς του, ο συνεργάτης των υπόδικων σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθούν οι λόγοι αλλά και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί με τις ψευδείς του αναφορές».
Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η αντίδραση της Κουμουνδούρου κινούνταν στη λογική ότι η «Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. «που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτε απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους».

«Νομοθετούν νύχτα»

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεε ευθέως την αξιοποίηση του θέματος από τη Ν.Δ. με όσα είχε πει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα – λίγο μετά έσκαγε η είδηση για τη Folli Follie – και τα οποία σηκώνει η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες.
Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε πυρά στη Βουλή κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την κακή νομοθέτηση αφενός, με αφορμή τις «χριστουγεννιάτικες τροπολογίες» (πτυχία των κολεγίων), και αφετέρου για θέματα όπως η σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies, οι απευθείας αναθέσεις της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι τις μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα καταθέσει αίτημα «για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας, ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και έκτακτων συνθηκών για την κοινωνία που ισχύουν και για την κοινοβουλευτική διαδικασία νομοθετεί «σαν τον κλέφτη» και ψηφίζει κρίσιμες παρεμβάσεις δίχως διαβούλευση και δίχως δημοσιότητα.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ρυθμίσεις που περνάει «νύχτα» η κυβέρνηση δεν έχουν καν τη συναίνεση όλων των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ως πιο ενδεικτική και πρόσφατη περίπτωση ανέφερε την τροπολογία για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ μέσω της εγγραφής των αποφοίτων αυτών στα τεχνικά επιμελητήρια, που η υπουργός Παιδείας έφερε με μια τροπολογία τη νύχτα της Πέμπτης. 

Καρφιά

«Πού είναι οι βουλευτές, οι μηχανικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Συμφωνούν με αυτήν την πρόταση που ψηφίστηκε νύχτα από την κ. Κεραμέως;» διερωτήθηκε με νόημα. Λαμβάνοντας υπόψη και την έτερη ρύθμιση που πέρασε η υπουργός Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια που, όπως είπε, αποκλείει 20.000 αποφοίτους από τα ΑΕΙ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό για εξυπηρετήσεις των κολεγιαρχών, επιμένοντας παράλληλα ότι το ζήτημα των φαστ τρακ κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι ζήτημα ουσίας, του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Βεβαίως η βεντάλια των θεμάτων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε ώς το θέμα του ΕΟΔΥ και τις παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων, το θέμα της παρέμβασης σε ΜΜΕ και τη δημοσιογράφο που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, την άρνηση του ελέγχου των δαπανών για την πανδημία, την Palantir και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής

Πολιτικής, το θέμα του εμβολίου και της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ κ.ο.κ.
Με άλλα λόγια, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ουκ ολίγους λόγους για «χυδαίους», όπως τους αποκάλεσε, αντιπερισπασμούς με λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ, πρακτική που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, με την υπόθεση Μιωνή, την οποία η Ν.Δ. επιχείρησε να θυμίσει και μέσω των ανακοινώσεών της για τη Follie.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:15