search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:55
MENU CLOSE

Νέα Σμύρνη: Με κλειστό το άλσος, για πού να στείλουν «6» οι κάτοικοι; (Video)

23.12.2020 09:30
Νέα Σμύρνη: Με κλειστό το άλσος, για πού να στείλουν «6» οι κάτοικοι; (Video) - Media

«Ο κόσμος πρέπει να βγαίνει, να περπατάει, να κάνει ποδήλατο, να τρέχει, εφόσον τηρούνται οι κανόνες». Αυτό είχε τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εν όψει του δεύτερου lockdown το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

«Η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους, μία βόλτα στο πάρκο, μία βόλτα στο βουνό, είναι πράγματα στα οποία θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με το Μάρτιο», πρόσθεσε. Και πράγματι στο σχετικό ΦΕΚ για τα έκτακτα μέτρα προβλεπόταν ότι τα πάρκα και οι δημόσιοι χώροι αυτήν την φορά θα παραμείνουν ανοιχτά, σε αντίθεση με την περασμένη άνοιξη.

Στην όμορφη γειτονιά της Νέας Σμύρνης όμως εδώ και μερικές μέρες το άλσος, το οποίο αποτελεί και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, παραμένει κλειστό από τις 3 το μεσημέρι και έπειτα. Δηλαδή τις ώρες που μεγάλη μερίδα των οικογενειών ξεμπερδεύουν με δουλειές, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση και έχουν την δυνατότητα να πάνε μια μικρή βόλτα, για να σπάσουν την μονότονη «κλεισούρα» του παρατεταμένου lockdown.

H δημοτική αρχή αποφάσισε να μπαίνει «λουκέτο» στο άλσος τις απογευματινές ώρες επικαλούμενη ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού.

«Λόγω έξαρσης της πανδημίας και μετά από σύσταση του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης, που με επισταμένους ελέγχους διαπίστωσε συγχρωτισμό και συρροή αθλουμένων στο πλαίσιο ομαδικής άθλησης, το Άλσος του Δήμου Νέας Σμύρνης από τη Δευτέρα 23/11 θα είναι ανοιχτό από τις 6.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι», διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Ήδη όμως υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από σημαντική μερίδα κατοίκων, οι οποίοι μεταξύ και αστείου αναρωτιούνται πλέον γιατί να στείλουν μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό «6»…

Κινητοποιήσεις για τις ώρες λειτουργίας του άλσους

Τα δυο προηγούμενα Σάββατα, 12 και 19 Δεκεμβρίου, στην είσοδο του άλσους πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις μετά από κάλεσμα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, για να αλλάξει η απόφαση σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του.

«Το κλείσιμο του άλσους είναι καταστροφικό. Όχι μόνο για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο ισχυρισμός ότι υπήρξαν φαινόμενα συνωστισμού και ότι παραβιάστηκαν τα υγειονομικά μέτρα δεν είναι βάσιμος. Οι λίγοι δημόσιοι χώροι που έχουν απομείνει στην Αττική πρέπει να μένουν ανοιχτοί ώστε ο κόσμος και μπορεί να βγει λίγο έξω. Στο τέλος το μόνο πράγμα που θα κάνουμε είναι να βγαίνουμε από το σπίτι μονάζ για δουλειά και λίγα ψώνια» δηλώνει στο topontiki.gr ο Γιάννης Φραγκούλης, μέλος της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης. Μιας συλλογικότητας με έντονη και αναγνωρισμένη δράση και παρέμβαση στην γειτονιά.

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση στις 19 Δεκεμβρίου που ανήρτησε το τοπικό site nstv.gr:

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν και οι δυο δημοτικές σύμβουλοι Νέας Σμύρνης με την κίνηση «Μία Πόλη Ανάποδα», Μαρία Αυγέα και Ιωάννα Βρεττού.

«Το Άλσος της Νέας Σμύρνης επιβάλλεται να παραμένει ανοιχτό όλη τη μέρα! Πρόκειται για θέση που προασπίζεται την ψυχική και σωματική υγεία του κάθε ανθρώπου! Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, που όλους αυτούς τους μήνες δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, που μετρά και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, δεν έχει επιβληθεί ένα τόσο άστοχο και αναποτελεσματικό μέτρο. Τη στιγμή που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα προκρίνει οι κοινωνικές συναναστροφές να διεξάγονται μόνο στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους, το κλειστό Άλσος αποτελεί μέτρο που κατατείνει σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, σε κοινωνική απομόνωση και αυτοκαταστροφή και εξυπηρετεί μόνο τα κατασταλτικά σχέδια των κρατικών επιτελείων που βρίσκονται σε πανικό», μας λέει η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Βρεττού.

«Το Άλσος είναι ο μόνος ανοιχτός πνεύμονας της πόλης μας και είναι η μόνη ανάσα ελευθερίας στην εποχή του lockdown, της τηλεργασίας και των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που αναγκάζονται να ζουν στριμωγμένοι καθημερινά σε λίγα τετραγωνικά χωρίς να έχουν περιθώρια κοινωνικών επιλογών», συμπληρώνει.

Συλλογική υπογραφών και επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Παράλληλα, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης συλλέγει υπογραφές με αίτημα το άμεσο άνοιγμα του άλσους. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι και οι κάτοικοι που θέλησαν να υπογράψουν κατά την διάρκεια των δυο κινητοποιήσεων.

«Το λουκέτο στο Άλσος Νέας Σμύρνης μπαίνει χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, εφόσον η πλειονότητα του κόσμου έχει επιδείξει υπευθυνότητα για την υγεία του, αλλά και αυτή των συνανθρώπων του. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθλούνται περιμετρικά του κλειδωμένου Άλσους αυξάνοντας έτσι το συνωστισμό στα πεζοδρόμια. Το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των πάρκων είναι άστοχο, μη βιώσιμο, αναποτελεσματικό και επιβλαβές. Η πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, η άσκηση, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, στην αποφυγή της συναναναστροφής σε κλειστούς χώρους, καθώς και στην καταπολέμηση του άγχους, αναγκαίους παράγοντες για την καταπολέμηση της πανδημίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή των υπογραφών η δημοτική κίνηση «Μία Πόλη Ανάποδα» έχει δεσμευτεί ότι θα το καταθέσει προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50