search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:50
MENU CLOSE

Lockdown: Τα τρία σενάρια «διεξόδου» που συζητούν ειδικοί και κυβέρνηση

23.12.2020 12:00
syntagma

 

Όλα συντείνουν ότι και μετά τις 7 Ιανουαρίου θα παραταθεί το lockdown στη χώρα μας, με τους περισσότερους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να αντιδρούν σε κάθε σκέψη περί ανοίγματος της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές.

Άλλωστε θεωρούν βέβαιο ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν και πάλι λόγω των επαφών που θα υπάρξουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και παρά τα αυστηρά μέτρα.

Για παράδειγμα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν έκρυψε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για το «πώς θα είναι η κινητικότητα των ανθρώπων και πώς θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι επιπτώσεις της κινητικότητας αυτής».

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων ούτε λόγος κοντά στις 7 Ιανουαρίου, καθώς δεν θα έχουν φανεί ακόμη ξεκάθαρα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις νέες μολύνσεις της Πρωτοχρονιάς.

Τα τρία σενάρια

Παρά τις αρκετές εβδομάδες lockdown, η συνταγή του δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς και το κυβερνητικό επιτελείο. Μπορεί να καταγράφεται σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, οι νεκροί είναι κοντά στους 100 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι πάνω από πεντακόσιοι.

Τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα;

Τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται ειδικοί και κυβερνητικοί παράγοντες σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

Σενάριο 1ο: Να παραταθεί το lockdown για όλο τον Ιανουάριο και την τελευταία εβδομάδα του μήνα να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. Στις 20 Ιανουαρίου δηλαδή να επανεξετασθούν τα δεδομένα και να ληφθούν νέες αποφάσεις. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σενάρια που υπάρχουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Σενάριο 2ο: Να διατηρηθεί το lockdown σταθερά για όλο τον Ιανουάριο και να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ώστε να έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, αν και για τον γενικό πληθυσμό κάτι τέτοιο αναμένεται να ξεκινήσει μπορεί και από Μάρτιο, με βάση τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα.

Στην περίπτωση αυτή θα αρχίζουν να ανοίγουν σταδιακά κοντά στις 15 Φεβρουαρίου και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να μπορέσει έστω με καθυστέρηση να ανασάνει η αγορά.

Σενάριο 3ο: Να ανοίξει σιγά σιγά η χώρα με άρση κάποιων περιορισμών περί τα μέσα Ιανουαρίου και όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, να επιβάλλεται τοπικό lockdown.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50