search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:23
MENU CLOSE

Τουρκία-Cumhuriyet: Καταδίκη 27 ετών φυλάκισης για τον εξόριστο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

23.12.2020 12:38
Τουρκία-Cumhuriyet: Καταδίκη 27 ετών φυλάκισης για τον εξόριστο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ - Media

 

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον γνωστό αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, σε κάθειρξη 27 και πλέον ετών, για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση και κατασκοπεία, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάνθηκε πως ο Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, είναι ένοχος επειδή δημοσίευσε έρευνα στην οποία αναφερόταν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

Η ιστορία περιλαμβάνει ένα βίντεο του 2014 που έδειχνε άνδρες με στολές αστυνομίας και πολιτικά ρούχα να ανοίγουν φορτηγά και ξεπακετάρουν κουτιά. Αργότερα οι εικόνες δείχνουν φορτηγά γεμάτα με όλμους. Το Associated Press δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το ρεπορτάζ ισχυριζόταν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η τουρκική προεδρία δεν επέτρεψαν στους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για λαθρεμπόριο όπλων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργίστηκε με τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ και απαγγέλθηκαν εγκληματικές κατηγορίες εναντίον του Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα φορτηγά μετέφεραν βοήθεια σε ομάδες Τουρκμένων στην Συρία και ότι ο ο Ντουντάρ «θα πλήρωνε υψηλό τίμημα».

Αργότερα η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στον εμφύλιο της Συρίας, εξαπολύοντας τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Ο Ντουντάρ και ο Γκιουλ συνελήφθησαν το 2015 και πέρασαν τρεις μήνες προφυλακισμένοι. Το 2016 δικαστήριο τους καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση για «απόκτηση και αποκάλυψη μυστικών ντοκουμέντων, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για κατασκοπεία». Ο Ντουντάρ δέχτηκε επίθεση έξω από το δικαστήριο την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης, χωρίς όμως να τραυματιστεί.

Αφότου ο Ντουντάρ άσκησε έφεση στην απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων ανέτρεψε τις ποινές το 2018 και διέταξε μια νέα εκδίκαση με σκληρότερες ποινές. Η δίκη ξεκίνησε το 2019.

Ο Ντουντάρ έφυγε για τη Γερμανία το 2016 και έκτοτε δικάζεται ερήμην. Η περιουσία του στην Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία κατάσχεσης.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι βοήθησε το δίκτυο του ευρισκόμενου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο εισαγγελέας ο οποίος διέταξε να σταματήσουν τα συγκεκριμένα φορτηγά, καθώς και άλλοι αξιωματικοί του στρατού, έχουν επίσης κατηγορηθεί για δεσμούς με τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει στην Πενσυλβάνια.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 154η θέση στις 180 στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου.

Πηγή efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:20