search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir

23.12.2020 19:54
Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir - Media

 

Εκτός από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν προς τους αρμόδιους υπουργούς στην Ελλάδα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ζήτημα της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την αμφιλεγόμενη εταιρεία Palantir και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς την Κομισιόν εγείρουν «θέμα διαφάνειας στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για την δυνητική εν κρυπτώ διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία».
 
Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας, χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία».
 

Ανάμειξη στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Η Palantir δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ενώ «πολλές συνεργασίες της», αναφέρεται στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεση με την εταιρεία Cambridge Analytica, που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook».
 
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης για την ανωτέρω συνεργασία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και εάν έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε άλλα κράτη-μέλη». Ερωτούν επίσης «με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκε ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά και της αρχής της διαφάνειας».
 
Τέλος ερωτούν «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατά τη χρήση λογισμικών και άλλων μεθόδων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15