search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Το παράξενο σύμπτωμα που μπορεί να διαρκέσει για μήνες! (Photo)

25.12.2020 09:42
Κορωνοϊός: Το παράξενο σύμπτωμα που μπορεί να διαρκέσει για μήνες! (Photo) - Media

 

H “μακρά COVID” ή “COVID-19 μακράς διαρκείας” είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί, αλλά όχι όλοι, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπου ορισμένα από τα συμπτώματά τους –μερικά εκ των οποίων είναι εντελώς παράξενα και φαινομενικά ανεξήγητα- καταλήγουν να διαρκούν για μήνες αφότου υποτίθεται ότι έχουν απαλλαγεί από τον ιό.

Τώρα, μια νέα μελέτη για τα άτομα που εκδηλώνουν “μακρά COVID” διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός προκαλεί σε κάποιους ένα ιδιαίτερα παράξενο σύμπτωμα, που μπορεί να επιμείνει για μήνες.

Κορωνοϊός: Το παράξενο κι επίμονο σύμπτωμα που ονομάστηκε «δάχτυλα ποδιών COVID»

“Όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, είδαμε ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν απίστευτα μακροχρόνια συμπτώματα”, δήλωσε η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια του τμήματος Global Health Dermatology στο Massachusetts General Hospital της Βοστώνης. «Συγκεκριμένα, κάποιοι ασθενείς COVID-19 εκδηλώνουν δερματικά συμπτώματα στα δάχτυλα των ποδιών για περισσότερες από 60 ημέρες».

Η δρ. Freeman είναι επίσης επικεφαλής ερευνήτρια στο μεγαλύτερο στον κόσμο Διεθνές Μητρώο Δερματολογίας επί θεμάτων COVID-19 για ασθενείς με δερματολογικά συμπτώματα. Το φαινόμενο ονομάστηκε “δάκτυλα ποδιών COVID”. Αφορά άτομα που τα έχει προσβάλλει ο κορονοϊός και έχουν επηρεαστεί στα πόδια από συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος στα δάχτυλα και αποχρωματισμός των ποδιών για πολλούς μήνες. Μάλιστα, ένας άντρας είχε “δάχτυλα ποδιών COVID”για σχεδόν έξι μήνες!

Τι έδειξε η έρευνα

Συνολικά, η ανάλυση περιελάμβανε περίπου 1.000 ασθενείς COVID-19 από 39 χώρες, πολλοί εκ των οποίων εκδήλωσαν διάφορα δερματολογικά προβλήματα. Για μερικούς, τα προβλήματα διήρκεσαν μερικές εβδομάδες, ενώ για άλλους το χρονικό πλαίσιο ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι επειδή ο κορωνοϊός έχει συνδεθεί με γενική φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων βασικών οργάνων όπως η καρδιά, τα παράξενα προβλήματα που σχετίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να σχετίζονται με αυτήν τη φλεγμονή.

“Αυτά τα δεδομένα προσθέτουν στις γνώσεις μας σχετικά με το πώς ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα οργάνων, ακόμη και αφότου ο ασθενής αναρρώσει από την οξεία μόλυνση”, δήλωσε η δρ. Freeman σε δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης. «Το δέρμα μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο στο είδος της φλεγμονής που μπορεί να συμβαίνει αλλού στο σώμα», πρόσθεσε.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:10