search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:56
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης, το εμβόλιο και οι συνωμοσιολόγοι

29.12.2020 16:55
mitsotakis2_0

 

Το γεγονός ότι μια νοσηλεύτρια υποχρεώθηκε να εξηγήσει ολόκληρη τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του Covid-19 και πώς το εμβόλιο χρειάζεται διάλυση μέσα σε φυσιολογικό ορό πριν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό λέει πολλά για το δρόμο που έχουμε ακόμα να διανύσουμε μέχρι να νικηθούν οι αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Λίγες μόνο ώρες μετά τον δημόσιο και ζωντανά στην τηλεόραση εμβολιασμό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, διάφορα διαδικτυακά φόρα «πήραν φωτιά», καθώς πριν το τσίμπημα με τη βελόνα, η σύριγγα πήρε και μικρή ποσότητα ορού για να αραιώσει το αρχικό διάλυμα.

«Δεν έκανε το εμβολίο, αλλά ορό», «μας κοροϊδεύουν», «στημένα όλα» ήταν μόνο μερικές από τις ατάκες που εμφανίστηκαν στα social media, μαζί με διάφορα άλλα συνωμοσιολογικά περί τσιπ στα εμβόλια, DNA που κάποιοι θέλουν να κλέψουν, παγκόσμιας συνωμοσίας για να «μας ελέγχουν» και διάφορα τέτοια.

Τα δύο προβλήματα

Όλα αυτά καταδεικνύουν δύο βασικά προβλήματα: το πρώτο είναι ότι μια θεωρία συνωμοσίας δεν χρειάζεται επαφή με την «πραγματική» πραγματικότητα για να γίνει πιστευτή. Αρκεί να εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο που η ίδια η θεωρία θέτει για να εξαπλωθεί και να διαδοθεί μεταξύ των «πιστών».

Το δεύτερο είναι ότι το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει καταφέρει -και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- να «δηλητηριάσει» πολλές αντιλήψεις σχετικά με την αξία των εμβολίων κατά ασθενειών που στο παρελθόν θέριζαν και σήμερα, μετά από χρόνια που θεωρούνταν εξαφανισμένες, ξανακάνουν την εμφάνισή τους

 

Μια δύσκολη μάχη

Ενώπιον αυτών των δεδομένων, οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, αλλά και αλλού  δίνουν μια άνιση μάχη, προκειμένου να πείσουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ασφαλή και ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος αν θέλουμε κάποια στιγμή να αρθούν έστω και μερικώς τα περιοριστικά μέτρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45