search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:37
MENU CLOSE

Αλβανία: Τι είπε ο Ράμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

29.12.2020 09:15
Αλβανία: Τι είπε ο Ράμα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια - Media

 

Στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου αναφέρθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Αμέσως μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος, στην Αλβανία ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού εγκαλώντας τον για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας. Η κριτική αυτή έχει ασκηθεί καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από βήματος Βουλής για την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών κατηγόρησε τους επικριτές του ως «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη». Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Όπως έγραψε στο twitter ο Έντι Ράμα, «είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Έντι Ράμα σχολίασε πως το 1990, όταν αντίστοιχα η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει, σημειώνοντας πως και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

Παρέμβαση του προέδρου της Αλβανίας

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει.

“Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός”, αναφέρει ο Μέτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35