search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:57
MENU CLOSE

«DisruptTexts»: Το κίνημα που απορρίπτει του κλασικούς συγγραφείς – Εκτός ύλης η «Οδύσσεια», «σεξιστής» ο Όμηρος!

29.12.2020 10:28
«DisruptTexts»: Το κίνημα που απορρίπτει του κλασικούς συγγραφείς – Εκτός ύλης η «Οδύσσεια», «σεξιστής» ο Όμηρος!  - Media

 

Θεωρίες κατά των κλασικών κειμένων -από τον Όμηρο έως τον Φ. Σκοτ Φίτζεραλντ- διαδίδουν δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων, ιδεολόγοι κριτικής θεωρίας με το σύνθημα #DisruptTexts («Διακοπή κειμένων»).

Σύμφωνα με τη θεωρία τους, τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν έργα που παραπέμπουν σε οτιδήποτε άλλο πέρα από τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε σήμερα και κυρίως κείμενα στα οποία πρωτοστατούν ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο ανιτσημιτισμός και άλλες μορφές μίσους…

Πρόκειται για μια επιχείρηση παρεμπόδισης των μαθητών από την πρόσβασή τους στη Λογοτεχνία, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών» αναφέρουν καθηγητές σχολείου, χαρακτηρίζοντας τον Όμηρο ως ρατσιστή και σεξιστή, με τη μυθιστοριογράφο Πάτμα Βενκατραμάν να επισημαίνει ότι «κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος».

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» έγινε πρόσφατα γνωστή όταν η Λορένα Ζερμάν, δασκάλα που τάσσεται κατά του ρατσισμού, ισχυρίστηκε ότι πολλά κλασικά γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια:

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία» τόνισε, για να λάβει την καυστική απάντηση της Τζέσικα Κλουές, συγγραφέως μυθοπλασίας νεαρών ενηλίκων.

«Αν νομίζεις ότι ο Χόθορν βρισκόταν στο πλευρό όσων επικρίνουν τους πουριτανούς, τότε είσαι απολύτως ηλίθια και δεν πρέπει να έχεις τον τίτλο της καθηγήτριας στο βιογραφικό σου στο Τwitter»

Η απάντηση αυτή προκάλεσε “βομβαρδισμό” σχολίων, με χρήστες του διαδικτύου να κατηγορούν τη συγγραφέα για ρατσισμό και “βία”, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν από τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» να ακυρώσει το συμβόλαιό της. 

Ωστόσο, μετά από μια  αυτοκαταγγελτική επιστολή της Τζέσικα Κλουές, ο εκδότης συνέχισε την συνεργασία του μαζί της.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον απρόκλητο θυμό μου προς τη Λορένα Ζερμάν. Έχω δεσμευτεί να μάθω περισσότερα για τη σημαντική δουλειά της κυρίας Ζερμάν με το #DisruptTexts. .Θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερα.» έγραψε, κάτι που ωστόσο, δεν εμπόδισε τον συνεργάτη της, Μπρουκς Σέρμαν, να καταγγείλει τις «ρατσιστικές και απαράδεκτες» απόψεις της, τερματίζοντας την επαγγελματική τους σχέση.

Πάντως, η εκστρατεία για λογοκρισία των κλασικών, συνεχίζεται έχοντας μάλιστα αποτελέσματα…

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρεση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον ντελ Αρόζon, υποστηρίζοντας με θέρμη τις απόψεις της Τζέσικα Κλουές, τονίζοντας ότι  «η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά»

«Έχει δίκιο. Εάν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό… αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts – αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και πολιτιστικές αναφορές. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», επισημαίνει στο άρθρο της η εφημερίδα «Wall Street Journal»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53