search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:33
MENU CLOSE

Κίνα: Έσβησαν τα φώτα στη «Χριστουγεννιάτικη Πόλη» – Χωρίς φως και θέρμανση

29.12.2020 14:13
Κίνα: Έσβησαν τα φώτα στη «Χριστουγεννιάτικη Πόλη» - Χωρίς φως και θέρμανση - Media

 

Για μήνες, τα εργοστάσια στην πόλη Yiwu, γνωστά ως «Χριστουγεννιάτικη Πόλη» της Κίνας (Christmas Town), παράγουν μαζικά τα περισσότερα εορταστικά διακοσμητικά και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια που κρέμονται τώρα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα παγκοσμίως.

Αλλά η παραγωγή σχεδόν σταμάτησε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να σβήσουν τα φώτα.

Ο Ma Hairu, ο οποίος εργάζεται για έναν κατασκευαστή που φτιάχνει χάρτινες διακοσμήσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είπε ότι το εργοστάσιό του αγωνίστηκε να ανταποκριθεί στη ζήτηση επειδή τους επιτρέπεται να εργάζονται μόνο part-time. «Έχουμε πολλές παραγγελίες, αλλά δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να τις φτιάξουμε», είπε.

Σταματούν τα ασανσέρ – Μειώνεται η χρήση θέρμανσης

Αξιωματούχοι στην επαρχία Zhejiang της Κίνας αγωνίζονται για να επιτύχουν τους πενταετούς στόχους κατανάλωσης ενέργειας που έθεσε η κεντρική κυβέρνηση, οι οποίοι πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

 Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια τοπική οδηγία έδωσε εντολή στις επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τα ασανσέρ κάτω από τον τρίτο όροφο και η χρήση της θέρμανσης να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από 3 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν υπάρχει έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας [στη Zhejiang]. Ορισμένα μέρη στην επαρχία υιοθέτησαν μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων», δήλωσε ο Zhao Chenxin, γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).

Η προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας έχει διαταράξει εκατομμύρια ζωές. Στο Yiwu, μια πόλη εκατομμυρίων ανθρώπων, η θέρμανση απενεργοποιήθηκε σε γραφεία, εμπορικά κέντρα, σχολεία και νοσοκομεία, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα και τα φώτα του δρόμου σβήνουν, αφήνοντας οδηγούς και πεζούς να προχωρούν στο σκοτάδι, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής και τις κυβερνητικές ειδοποιήσεις.

Η θέρμανση έχει επίσης περιοριστεί στην κοντινή πόλη Wenzhou, που φιλοξενεί περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Η απότομη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Zhejiang δείχνει τη δύναμη και τις παγίδες του πολιτικού συστήματος της Κίνας.

Ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να κάνει φιλόδοξες υποσχέσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ισχυρή υλοποίηση των στόχων μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των ανθρώπων που τελικά θα επωφεληθούν.

Μια δύσκολη χρονιά

 Ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας στο Yiwu τράβηκε για πρώτη φορά την προσοχή την περασμένη εβδομάδα, όταν φωτογραφίες και βίντεο από σκοτεινούς δρόμους άρχισαν να κυκλοφορούν στα κινεζικά κοινωνικά μέσα.

Στο Weibo, την πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter της Κίνας, οι κάτοικοι του Yiwu διαμαρτύρονται για το σβήσιμο των λαμπτήρων του δρόμου και το γεγονός ότι οδηγούν το σπίτι τους στο σκοτάδι εν μέσω κυκλοφοριακού χάους.

Ορισμένοι κατηγόρησαν την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης Yiwu ότι θυσιάζει τη δημόσια ασφάλεια.

Μετά την διαδικτυακή αντίδραση, οι αξιωματούχοι ενεργοποίησαν ξανά τα φώτα. «Τα φώτα σβήνουν μόνο για λίγες μέρες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ανάψει τώρα», ανέφερε στο αμερικανικό CNN ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όμως άλλοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Ο Γιν Μινγκφέι, διευθυντής ενός καφέ σε εμπορικό κέντρο στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πόλης, δήλωσε ότι η θέρμανση είχε απενεργοποιηθεί για σχεδόν δύο εβδομάδες και ότι οι διαφημιστικές πινακίδες και οι κυλιόμενες σκάλες δεν λειτουργούσαν.

Μια ρεσεψιονίστ στο Κεντρικό Νοσοκομείο Yiwu είπε ότι η θέρμανση στους κοινόχρηστους χώρους είχε απενεργοποιηθεί και ότι έπρεπε να φορέσει επιπλέον στρώματα ρούχων για να παραμείνει ζεστή. Στο Weibo, οι υπάλληλοι γραφείου παραπονέθηκαν για κρύο στα γραφεία τους.

Τα εργοστάσια και τα εργαστήρια της πόλης, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποφέρει από πανδημία κορωνοϊού νωρίτερα αυτό το έτος, διατάχθηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή σε μια εποχή που οι παραγγελίες πλημμυρίζουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:32