search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:16
MENU CLOSE

Καούρες: Πώς βοηθά μια «μπάλα του πινγκ πονγκ»

29.12.2020 19:28
Καούρες: Πώς βοηθά μια «μπάλα του πινγκ πονγκ» - Media

 

Μια σφαίρα σιλικόνης σε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ που εμφυτεύεται στο στομάχι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της επίμονης καούρας.

Η συσκευή προσκολλάται στην κορυφή του εσωτερικού του στομάχου μέσω χειρουργικής επέμβασης με λαπαροσκόπηση.

Η συσκευή για καούρες: Πώς λειτουργεί

Η μπάλα πιέζει προς τα κάτω τη μονόδρομη βαλβίδα που επιτρέπει στα τρόφιμα να μετακινούνται από τον οισοφάγο στο στομάχι.

Αυτό σταματά τη βαλβίδα που ανοίγει με λάθος τρόπο και αφήνει τη διαρροή οξέος από το στομάχι να επιστρέψει στον οισοφάγο, κάτι που είναι κοινό στους ασθενείς με καούρες και προκαλεί το αίσθημα «καύσου» και πόνου.

Έρευνα έδειξε ότι η συσκευή παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση από την κατάσταση.

Καούρες: Οι παράγοντες κινδύνου

Η καούρα επηρεάζει περίπου ένα στα τρία άτομα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία,καθώς αυξάνεται η πίεση στο στομάχι – όσο και το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα (όπως ορισμένα χάπια για υψηλή αρτηριακή πίεση ή αντικαταθλιπτικά), τα οποία ερεθίζουν ή εξασθενούν τη βαλβίδα.

Η καούρα προκαλείται από το υδροχλωρικό οξύ (που παράγεται για να διασπάσει την τροφή) που ρέει πίσω στον οισοφάγο.

Αυτό οφείλεται σε βλάβη ενός μυός, που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος λειτουργεί ως μονόδρομη βαλβίδα για τον έλεγχο της ροής της τροφής στο στομάχι.

Η περιστασιακή καούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιστατικά χάπια χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή στον οισοφάγο. Όμως, κάποιος που υποφέρει περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να πάσχει από μια πάθηση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου η επένδυση του οισοφάγου καταστρέφεται από την υπερβολική έκθεση σε οξύ.

Η πάθηση αυτή επηρεάζει περίπου οκτώ εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που επηρεάζονται θα επωφεληθούν από φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), τα οποία μειώνουν την παραγωγή οξέων.

Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση , κατά τη διάρκεια της οποίας το πάνω μέρος του στομάχου ράβεται γύρω από τον οισοφάγο για να το στηρίξει.

Ενώ είναι επιτυχής, η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ζητήματα όπως πόνο κατά την κατάποση και προβλήματα με ρήξη ή έμετο επειδή συμπιέζει το κάτω μέρος του οισοφάγου.

Η συσκευή

Η νέα συσκευή, που ονομάζεται RefluxStop, είναι αρκετά μαλακή για να υποχωρεί όταν το φαγητό ή ο αέρας κινείται μέσω του οισοφάγου, αλλά αρκετά σταθερή για να πιέσει την ελαττωματική βαλβίδα.

Για την εμφύτευσή της, οι χειρουργοί συμπιέζουν τη μπάλα.

Στη συνέχεια, η μπάλα επεκτείνεται και η επένδυση του στομάχου τραβιέται γύρω της για να σχηματίσει μια θήκη – η οποία στη συνέχεια ράβεται για να τη διατηρήσει στη θέση της. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου στη Σερβία εξέτασε πώς το εμφύτευμα επηρέασε τα συμπτώματα σε 50 ασθενείς.

Το RefluxStop μείωσε τα συμπτώματα κατά μέσο όρο στο 86%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο στο περιοδικό BMC Surgery.

Το RefluxStop έχει λάβει έγκριση για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσε ενδεχομένως να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.

Η παράλειψη του πρωινού

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο καούρας αργότερα μέσα στην ημέρα, αναφέρει το περιοδικό Eating and Weight Disorders.

Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε 4.700 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν το πρωί είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από δυσφορία από εκείνους που δεν το έκαναν. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι παράγουμε περισσότερο οξύ στομάχου το πρωί.

Εάν δεν υπάρχει τροφή για να τη διασπάσει το οξύ, μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαρρεύσει στον οισοφάγο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:16