search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:25
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Εκτίμηση για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης το 2021

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2158
31-12-2020
02.01.2021 04:00
ΚΚΕ: Εκτίμηση για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης το 2021  - Media
 
Στην κορυφή των διεκδικήσεων η θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
 
Στις προκλήσεις του 2021 αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με αιχμή το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης αλλά και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει και θα αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση όταν αντιμετωπιστεί η πανδημία της Covid-19.
 
Ως προς το υγειονομικό σκέλος η Κεντρική Επιτροπή αναδεικνύει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που όμως θεωρεί ότι είναι μια «μακροχρόνια διαδικασία», επομένως εξακολουθεί να κρίνει ως επείγουσα τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
 
Σύμφωνα με το κείμενο της Κ.Ε., το τοπίο που θα αποκαλυφθεί μετά την πανδημία και το οποίο ήδη φτιάχνεται, περιλαμβάνει «πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, ακόμη πιο ευέλικτη και φθηνή εργασία, επέκταση της τηλεργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, (…) επιδείνωση των όρων ζωής, ακόμα και την καταστροφή χιλιάδων μικροεπαγγελματιών, π.χ. στο λιανικό εμπόριο, στον επισιτισμό, αλλά και φτωχών αγροτών».
 
Περαιτέρω, «στοιχείο της αντιλαϊκής αντεργατικής επίθεσης είναι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών, που με πρόσχημα την πανδημία πέρασε σε ανώτερο επίπεδο με την απαγόρευση των συναθροίσεων, την περαιτέρω υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος».
 
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη, γεωπολιτική, εικόνα, το ΚΚΕ ανατρέχει στην πάγια ανάλυσή του κάνοντας λόγο για «νέα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη» και επισημαίνει πως πρόκειται για «διαπάλη» που αφορά το μοίρασμα των αγορών και του ενεργειακού πλούτου που αυξάνει τον κίνδυνο των πολεμικών αναμετρήσεων.
 
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, προειδοποιεί ότι η «ενίσχυση της χώρας ως ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, με νέες βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές» δεν συνεπάγεται καμία ασφάλεια για τη χώρα, αντίθετα καθίσταται «μαγνήτης» επιθέσεων.
 
Επιπλέον υπογραμμίζεται πως «καμιά διευθέτηση, με επιδιαιτητές το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και με στόχο τη συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών του Αιγαίου και της Κύπρου, δεν μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή πολεμική εμπλοκή». Καλεί, τέλος, σε επαγρύπνηση καθώς «εν όψει της νέας χρονιάς κυοφορούνται επικίνδυνες εξελίξεις και διευθετήσεις σε βάρος των λαών».
 
Ως προς την οικονομική πολιτική, προειδοποιεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα πεδία (εργασιακά, ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, περιβάλλον) με όχημα το «σχέδιο Πισσαρίδη», ενώ ασκεί κριτική και προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛΛ ότι ουσιαστικά προσέφεραν συναίνεση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.
 
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι σε όλα τα κρίσιμα πεδία εκφράστηκαν στρατηγικές συγκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛΛ με τη Ν.Δ., καθώς στη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης «προβάλλουν παραπλανητικές προτάσεις, που δήθεν θα ικανοποιούν εξίσου τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μέσω ενός νέου “κοινωνικού συμβολαίου”», ενώ παράλληλα «πρωτοστατούν από κοινού στον εξωραϊσμό του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε., εμφανιζόμενοι ως οι αυθεντικοί εκφραστές της επεκτατικής πολιτικής».
 
Τέλος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κ.Ε. τραβά διαχωριστικές γραμμές από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και να δίνει αγώνες υπέρ των εργαζομένων με «οργανωμένη απειθαρχία» (κατά το παράδειγμα των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου), να αναδεικνύει από τη μία τις κραυγαλέες αντιφάσεις και ανισότητες του καπιταλισμού και παράλληλα την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του κομμουνισμού – σοσιαλισμού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:25