search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Η μουσική και ο χορός πρωτοστατούν την Πρωτοχρονιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2158
31-12-2020
01.01.2021 04:00
kavakos.jpg

 

Έφθασε η Πρωτοχρονιά – και αυτή τη φορά τόσο διαφορετική.

Προσφέρει, ωστόσο, πέραν της σύγχυσης της φαντασίας με την πραγματικότητα, δωρικά οικογενειακά ρεβεγιόν, εμβόλια αλλά και απογειωτικές προβολές μουσικής και χορού.

Ας αρχίσουμε από τη μουσική που, περισσότερο από οιανδήποτε άλλη τέχνη, συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική μας ανάταση, ακτινογραφώντας τον συναισθηματικό μας κόσμο.

Κατ’ επέκταση, δεν είναι δυνατό να μη μας συγκινήσει ο Λεωνίδας Καβάκος που, στις 17 Ιουλίου 1920, στάθηκε μόνος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ερμηνεύοντας έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Αυτή η κατανυκτική συναυλία, που θα μεταδοθεί από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την Πρωτοχρονιά και για 48 ώρες, λειτουργεί τώρα ως προσευχή. Μια προσευχή για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο υγεία και αληθινές προσδοκίες.

Για την εξαιρετική συναυλία γράφτηκαν πολλά: «Μια τέτοια συνάντηση στις συνθήκες της εποχής μας, μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει σε όσους συμμετείχαν…» (Σάκης Ιωαννίδης, «Καθημερινή»).

«Μια μαγική βραδυά στην Επίδαυρο έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο» (iefimerida.gr) κ.ά.

Αλλά και στο ΚΠΙΣΝ θα απολαύσετε, μέσω live streaming – αλλά και ζωντανά από την ΕΡΤ2 – ένα έξοχο μουσικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα ξεκινήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 22.30. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από σημαντικά έργα όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και συμφωνικής μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, με οικοδέσποινα την ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη, θα διεισδύσουμε στη γοητεία της «Μποέμ», του «Δον Κιχώτη», του «Δαχτυλιδιού της μάνας», των βιενέζικων βαλς, της «Εύθυμης χήρας» και του «Μακεδονικού χορού» του Σκαλκώτα.

Μετά τα μεσάνυχτα η ατμόσφαιρα θα χαλαρώσει, καθώς στις οθόνες σας θα αναβιώσουν διάσημα μιούζικαλ του Broadway και στη συνέχεια θα γεμίσουν από τους ήχους των jazz & blues της Νέας Ορλεάνης και μουσικές της Καραϊβικής.

Από την άλλη, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα παρουσιάσει (από την Πρωτοχρονιά ώς τις 2 Ιανουαρίου) την παγκόσμια πρεμιέρα των Rootless Root στο Youtube του Ιδρύματος Ωνάση. Η διεθνής ομάδα χορού, γνωστή για τις πειραματικές της προθέσεις που σπάνε τις συμβάσεις, θα αποτίσει φόρο τιμής στην ανθρωπότητα και τη μνήμη μέσα από την παράσταση με τίτλο «Stones and Bones». Πρόκειται για μία παράσταση που κινείται στα όρια του χορού και του performance concert, ως μία ταινία με αυθύπαρκτη υπόσταση. Πέντε ερμηνεύτριες (Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριτζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad), υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, έρχονται αντιμέτωπες στη σκηνή με το μάρμαρο, μιλώντας για την εφήμερη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την αιωνιότητα του μαρμάρου.

Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει ο Γιόζεφ Φρούτσεκ και η Λίντα Καπετανέα, οι οποίοι συνεργάζονται με τον γλύπτη Peter Randall-Page και εμπνέονται από τις πυθαγόρειες γεωμετρικές μορφές της κοσμικής δημιουργίας και από την ανθρώπινη σωματικότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:38