search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:40
MENU CLOSE

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, και φοροελαφρύνσεις φέρνει το 2021 – Ποιοι είναι οι ωφελημένοι (Πίνακες)

01.01.2021 08:30
Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, και φοροελαφρύνσεις φέρνει το 2021 - Ποιοι είναι οι ωφελημένοι (Πίνακες) - Media

 

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς και στις συντάξεις τους φέρνει το 2021 σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και φοροελαφρύνσεις σε σημαντικά τμήματα φορολογούμενων.

Στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση από 1-1-2021 θα προέλθει από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για τις συντάξεις από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος καθώς και από τη μείωση του «πέναλτι» στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Από 1,45% έως 10,43% θα είναι η αύξηση στα καθαρά ποσά των μηνιαίων μισθών που θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι λόγω της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, από 1-1-2021:

1) Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.

2) Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ.Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο γεγονός ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από 1-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Ετσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από 1-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν.

3) Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

4) Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), θα λάβουν επί των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους αυξήσεις που θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 1,45% έως και 10,43% και σε ποσά από 8 έως και 349,83 ευρώ. Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2021, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους θα κυμαίνονται πλέον από 558 έως 3.794,49 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί κερδίζουν:  

  • 8 ευρώ το μήνα και 112 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
  • 10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
  • 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
  • 14 ευρώ το μήνα και 196 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
  • 18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ
  • 23 ευρώ το μήνα και 322 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται για συντάξεις

Με τις συντάξεις Μαρτίου (στο τέλος Φεβρουαρίου) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει τις αυξήσεις (και τα αναδρομικά για το διάστημα από 1-10-2019) στους 190.000 συνταξιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση.

Ετσι αυξήσεις συντάξεων έως και 11,8% (που φτάνουν ως και τα 252 ευρώ τον μήνα) θα έχουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται το νέο έτος (καθώς και οι συνταξιούχοι με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019) με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

Το σημαντικό για την ομάδα συνταξιούχων αυτή είναι ότι η προσαύξηση στη σύνταξη θα είναι μόνιμη. Δηλαδή θα εξακολουθήσουν εφεξής να λαμβάνουν το εν λόγω ποσό οι δικαιούχοι στη μηνιαία σύνταξη.

Παράλληλα περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

Επίσης από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 μετράει το νέο μειωμένο «πέναλτι» 30% στη σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται και εμπίπτουν στην περικοπή του 60% της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τα αναδρομικά και η αυξημένη σύνταξη (κατά 75%) σχεδιάζεται να δοθούν με τις συντάξεις Απριλίου 2021 (δηλαδή στο τέλος Μαρτίου).

Ποιοι απαλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης

Απαλλάσσονται, από τον Ιανουάριο του 2021, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι θα διαπιστώσουν στη μισθοδοσία του πρώτου μήνα ότι οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί.

Ωστόσο, η απαλλαγή από την εισφορά δεν ισχύει για όλους. Συγκεκριμένα θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα, οι συνταξιούχοι και υπό προϋποθέσεις όσοι είχαν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια.  Αυτό θα συμβεί εφόσον τα εισοδήματα του φορολογούμενου προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, για να ισχύσει η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει ο φορολογούμενος να μην έχει φορολογηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια με βάση τα τεκμήρια.

Τα οφέλη για τους φορολογούμενους από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης ξεκινούν από τα  22 ευρώ το χρόνο για εισοδήματα 13.000 ευρώ και φθάνουν τα 2.076 ευρώ για εισοδήματα 50.000 ευρώ ετησίως.

Σε ποιους δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης

– Στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ καθώς δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.

– Στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος θα ισχύσει από το τρέχον φορολογικό έτος, δηλαδή από το εισόδημα του 2020 που θα δηλωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021

– Στα ακίνητα. Η απαλλαγή των ενοικίων από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή θα φανεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας του 2021

– Στο εισόδημα από μερίσματα (στην έννοια των οποίων εμπίπτουν και τα προμερίσματα, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις κερδών), δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ελήφθη το φορολογικό έτος 2020.

Χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των μερισμάτων, και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, ή ο χρόνος καταβολής αυτών.

– Στις αμοιβές μελών Δ.Σ. Δεν θα επιβληθεί  εισφορά αλληλεγγύης. Συνεπώς, για τα εισοδήματα αυτά από τον Ιανουάριο του 2021 δεν θα πρέπει να διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Σε ποιους επιβάλλεται

– Αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

 – Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για το φορολογικό έτος 2020 ούτε για το φορολογικό έτος 2021.

– Διευκρινίζεται  ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:40