12/12/2018 01:45:17

Το πρόγραμμα λιτότητας θυμίζει Bαϊμάρη λέει ο Μπόφινγκερ

Το πρόγραμμα λιτότητας θυμίζει Bαϊμάρη λέει ο Μπόφινγκερ  - Media

Εσφαλμένη χαρακτηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ την «θεραπεία» που έχει επιλέξει η Τρόικα για την Ελλάδα. Για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας προειδοποιούν οι Πράσινοι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Weser-Kurier, ο οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ», τονίζει ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος, παραπέμποντας στην στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού. 

Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην "οικονομική θεραπεία σοκ“ που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας». 

Ολέθρια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων (Grüne) Γιούργκεν Τριτίν. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Tagesspiegel, ο πράσινος πολιτικός υπογράμμισε: «Κατ' αρχήν θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικα, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Ο Γιούργκεν Τριτίν πρόσθεσε ότι είναι απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Πηγή:Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.