search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:00
MENU CLOSE

Απόφαση-κόλαφος για τον Τραμπ: Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του – «Πέρασαν» οι κυρώσεις για την Τουρκία

01.01.2021 19:34
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα προτρέψει τους υποστηρικτές του να εμβολιαστούν - Media

 

Η αμερικανική Γερουσία «ακύρωσε» το βέτο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον νόμο που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνει πρόνοια για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ακύρωση του βέτο του προέδρου.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου».

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Έτσι γίνεται νόμος του αμερικανικού κράτους ο αμυντικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος ο οποίος περιλαμβάνει και τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400 οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις για το πώς θα γίνει η άρση των κυρώσεων.

Ουσιαστικά, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πίσω τους πυραύλους ή να μην τους χρησιμοποιήσει ώστε να ακυρωθούν οι κυρώσεις προς την χώρα. 

Οργή από Τραμπ

Μέσω twitter ήρθε η αντίδραση του απερχόμενου προέδρου για την ήττα που υπέστη.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αξιολύπητη τη στάση της Γερουσίας, που ελέγχεται από Ρεπουμπλικανούς, ενώ υποστήριξε ότι η στάση τους δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε έξυπνη.

«Η Ρεπουμπλικανική Γερουσία απλώς έχασε την ευκαιρία να απαλλαγεί από το τμήμα 230, που δίνει απεριόριστη ισχύ στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Αξιολύπητο!!! Τώρα θέλουν να δώσουν στους ανθρώπους που καταστράφηκαν από τον Κινεζικό Ιό 600 δολάρια αντί για 2.000 που χρειάζονται απεγνωσμένα. Όχι δίκαιο και έξυπνο» έγραψε στο twitter.

Πώς φτάσαμε στις κυρώσεις

Τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων. Το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Το «χαστούκι» έλαβε χώρα την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν, ένας μετά τον άλλο, την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μια ήττα που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ δεν υποχώρησε, καλώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.

Καρπός μακρών διαπραγματεύσεων, το κείμενο προβλέπει μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.

Όπως συνηθίζεται εδώ και μισό αιώνα, είχε υιοθετηθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όμως, στις 23 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο, προκαλώντας κατάπληξη ακόμα και εντός του κόμματός του.

Είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα και είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10