search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:50
MENU CLOSE

Στουρνάρας: «Θα ζητήσω αντίγραφο του CD της Λαγκάρντ που χάθηκε!»

01.10.2012 12:41
Στουρνάρας: «Θα ζητήσω αντίγραφο του CD της Λαγκάρντ που χάθηκε!» - Media

«Από τις εφημερίδες έμαθα για την ύπαρξη του CD», δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το περίφημο CD με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

«Από τις εφημερίδες έμαθα για την ύπαρξη του CD», δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το περίφημο CD με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Η  υπόθεση αφορά στην περίφημη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιέχει 1.991 μεγαλοκαταθέτες της Γενεύης, την οποία (όπως αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ») εδώ και 18 μήνες δεν την έχει δει κανένας.

Με εντολή της Κριστίν Λαγκάρντ (υπό την προηγούμενη ιδιότητά της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας), το συγκεκριμένο CD είχε δοθεί επισήμως (μέσω της διπλωματικής οδού) στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, όμως ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

«Εάν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσε να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Στη δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «προτεραιότητα» την υπόθεση του χαμένου CD και δηλώνει αποφασισμένος να ανακαλύψει τι έγινε η λίστα με τους Ελληνες καταθέτες Γενεύης που η Κριστίν Λαγκάρντ παρέδωσε στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Η εφημερίδα επικαλείται το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που αποκάλυψε την υπόθεση.

Δύο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την συμφωνία με την Ελβετία λόγω πίεσης από πολιτικούς και επιχειρηματίες, σύμφωνα με όσα είπε στους FT αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

 Το ζήτημα της «εξαφάνισης» της λίστας των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία απασχολεί ήδη και τη δικαιοσύνη. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να διερευνηθεί αν η λίστα έμεινε στο σκοτάδι για να προστατευθούν συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.
 
Μόλις τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους FT, η Ελλάδα δέχεται πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ιδρύσει μια ειδική διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι το περιβόητο CD με τους Έλληνες που διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς στη Γενεύη το είχε παραλάβει ο ίδιος το 2010, αφού το είχε ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ, την Γαλλίδα ομόλογό του εκείνη την περίοδο.
 
Τα ονόματα Γάλλων, Ισπανών και Γερμανών καταθετών στο ίδιο κατάστημα της HSBC στη Γενεύη έχουν ήδη παραδοθεί στις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας.
 
«Εντόπισα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έρευνα… Μου είχαν πει ότι τα αρχικά συμπεράσματα έδειχναν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις τους, έτσι έδωσα στο ΣΔΟΕ την πλήρη λίστα», υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου στους FT. Όμως τόσο ο νυν υπουργός Οικονομικών όσο και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ σήμερα αλλά και την εποχή που υποτίθεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το CD διαψεύδουν ότι έλαβαν το περίφημο ψηφιακό δισκάκι με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία…

Πηγή: www.protothema.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40