search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:59
MENU CLOSE

Βρετανία: «Πρεμιέρα» σήμερα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

04.01.2021 06:51
Βρετανία: «Πρεμιέρα» σήμερα για το εμβόλιο της Οξφόρδης - Media

Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. H χώρα θα γίνει η πρώτη παγκοσμίως που θα αρχίσει να εμβολιάζει από σήμερα τους πολίτες της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

«Είναι ένα σημείο καμπής στη μάχη μας εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ελπίζω να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν λάβει.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι πιο φθηνό από αυτό της Pfizer και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου. 

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτικό. Η χώρα κατέγραψε 54.990 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 την Κυριακή, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 75.000 σε όλη την επικράτεια.

Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στον εμβολιασμό. Πλέον προτεραιότητα έχει δοθεί στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη. Ωστόσο κάποιοι Βρετανοί γιατροί έχουν επικρίνει την αλλαγή στρατηγικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση, είναι της τάξης του 70% και η προστασία ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Βρετανία θα επιτρέπει να εμβολιάζονται κάποιοι, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις, με δόσεις από διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παρά την έλλειψη αποδείξεων ως προς την ανοσοποίηση που προσφέρει ένας τέτοιος συνδυασμός.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:58