06/03/2021 12:28:05

Ξανθός για εμβόλια: Αρση καθεστώτος «πατέντας» για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση (Video)

Ξανθός για εμβόλια: Αρση καθεστώτος «πατέντας» για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση (Video) - Media

 

Το μείζον ζήτημα με το καθεστώς της πατέντας και των πνευματικών δικαιωμάτων που περιορίζουν ασφυκτικά την ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα, έθιξε με παρέμβασή του στην Εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε αρχικά ότι το εγχείρημα των εμβολιασμών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει να πετύχει και ακριβώς γι’ αυτό δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και επικοινωνιακοί χειρισμοί που πλήττουν την αξιοπιστία του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προφανώς υπάρχει πρόβλημα στο σχεδιασμό και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαγγελθεί για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση εμβολίων διεθνώς».

Όπως τόνισε, «αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την άρση του καθεστώτος της «πατέντας» και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ανακαλύψει τα εμβόλια, έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή του αναπτυσσόμενου κόσμου».

Το θέμα αυτό, όπως υπενθύμισε ο κ. Ξανθός, έχει τεθεί ήδη από επιστήμονες, ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική υγείας, από την ευρωομάδα της Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί μια ριζοσπαστική πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί αν στηριχθεί από τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Κατά την εκτίμηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρόκειται για μια πρόταση που θα επιταχύνει τη διαδικασία της συλλογικής ανοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης. Γιατί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς - και εμβολιασμένοι - δεν είναι κανένας ασφαλής».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.