search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:19
MENU CLOSE

Άνοιγμα των σχολείων: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής – Διχασμένοι οι επιστήμονες

04.01.2021 15:01
Άνοιγμα των σχολείων: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής - Διχασμένοι οι επιστήμονες - Media

 

Άρχισε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασίσει τις τελικές της εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Όλα έδειχναν ότι το πρώτο «κουδούνι» θα ακουστεί στις 11 Ιανουαρίου, αλλά οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και του Άκη Σκρέτσου «θόλωσαν» τα νερά.

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είναι τίποτα σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού τις επόμενες μέρες. Από την πλευρά του, ο Άκης Σκρέτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η αυριανή μέρα (σ.σ. Δευτέρα) είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», είπε την Κυριακή ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, ενώ σημείωσε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά.

Ωστόσο, ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» πρόσθεσε.

Σύψας: Πολύ καλό το σχέδιο Κεραμέως

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίκής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «πολύ καλό» το σχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ θεωρεί πως η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων κινείται σε θετική κατεύθυνση.

«Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος», επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προτείνει τη δημιουργία πλατφόρμας για μαζικά τεστ κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και μαθητές Λυκείου.

Ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει:

  • Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
  • Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
  • Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Σαρηγιάννης: Πολύ ύσκολο το άνοιγμα σχολείων στις 11 Ιανουαρίου

Ως «πολύ δύσκολο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής δήλωσε στο Open TV πως το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την επαναφορά του click away για το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου, όπως συζητείται, θα δημιουργούσε μια πίεση στο σύστημα υγείας στα τέλη του μήνα.

Εξάλλου, θα ήταν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, αν τα σχολεία άνοιγαν στις αρχές του μήνα και μετά έκλειναν ξανά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, όπως ανέφερε.

Βασιλακόπουλος: Μετά τις 20 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων 8 ή 11 Γενάρη, αλλά «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές».

«Με ανησυχεί, ωστόσο, η εικόνα της Αττικής» πρόσθεσε μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής.

Λινού: Τα σχολεία να ανοίξουν τμηματικά

Για τα σχολεία η Αθηνά Λινού υπογράμμισε στο Open ΤV ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Γκάγκα: Να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία

H διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να ανοίξουν άμεσα οι σχολικές μονάδες της χώρας.

«Εγώ είμαι φανατικός θιασώτης του ανοίγματος των σχολείων. Γιατί μέχρι τώρα οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τη νόσο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα των παιδιών, αλλά πόσο οι μεγάλοι κρατάμε τα μέτρα και αν οι γονείς συγχρωτίζονται πιο πολύ», δήλωσε στο pagenews.gr.

«Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να ανοίξουμε τα σχολεία γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την ψυχολογική τους ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι καλό και για τους γονείς να έχουν παιδιά που βλέπουν τους φίλους τους, που είναι εκτός σπιτιού», συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:15