search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:45
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη του ιού σαρώνει τη Βρετανία – Αυστηρότερα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον

04.01.2021 16:25
Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη του ιού σαρώνει τη Βρετανία – Αυστηρότερα μέτρα ανακοινώνει ο Τζόνσον - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνει απόψε το βράδυ τηλεοπτικό διάγγελμα για να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στην Αγγλία, μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν εκκλήσεις για την επιβολή αυστηρού λοκντάουν, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης της Covid-19 έχει οδηγήσει στην ταχεία κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός είναι σαφής για το γεγονός ότι επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν. (…) Θα τα ανακοινώσει το βράδυ», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του.

«Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού οδήγησε σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος ότι πρέπει να γίνουν νέα βήματα για να σταματήσει η αύξηση, να προστατευτεί το εθνικό σύστημα υγείας και να σωθούν ζωές» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ είχε προστεθεί σε αυτούς που ζητούν άμεσα εθνικό lockdown, με κλειστά σχολεία και σύνορα και απαγόρευση στις κοινωνικές συναναστροφές από διαφορετικά νοικοκυριά. Μάλιστα προειδοποίησε ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα τεθεί εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ούτε μία ημέρα για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι έρχονται «πιο αυστηρά μέτρα», χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διατήρηση του συστήματος των τεσσάρων βαθμίδων κινδύνου. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει «οτιδήποτε είναι απαραίτητο», καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών ενδέχεται να πάρει μήνες, παρότι σήμερα ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Επιπλέον μέτρα για την ανακοπή της πανδημίας ζήτησαν τόσο συντηρητικοί βουλευτές όσο και οι Εργατικοί, ενώ στη γραμμή Χαντ τάχθηκε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Όλη η χώρα στην βαθμίδα 4

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλη η χώρα να τεθεί στην βαθμίδα 4, υποστηρίζοντας ότι η βαθμίδα 3 είναι ανεπαρκής για να εμποδίσει την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ο Χάνκοκ επέμεινε ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στην αποτυχία των πολιτών να υπακούσουν τους κανόνες. Πολλοί βουλευτές ζητούν να δοθούν στην αστυνομία περισσότερες αρμοδιότητες για να εφαρμοστούν οι κανόνες

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για τον θετικό αντίκτυπο της επέκτασης της βαθμίδας 4, δεδομένου του ότι τα ¾ της Αγγλίας ήδη βρίσκονται σε αυτή. Ως εκ τούτου, λειτουργούν μόνο τα απαραίτητα καταστήματα και οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι.

 

Αυστηρό λοκντάουν στη Σκωτία

 

Η Σκωτία επιβάλλει το αυστηρότερο λοκντάουν από τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της κρίσης Covid-19 με τη νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Η Στέρτζον είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι από απόψε τα μεσάνυχτα, οι πολίτες θα έχουν νομική υποχρέωση να παραμείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση αναγκαίους σκοπούς, σε συνθήκες ανάλογες με το λοκντάουν που είχε επιβληθεί στην αρχή της πανδημίας πέρυσι τον Μάρτιο.

«Η κατάσταση.. είναι πάρα πολύ σοβαρή», επισήμανε η ίδια.

Όπως η Νίκολα Στέρτζον επισήμανε, η κατάσταση με την Covid-19 είναι περισσότερο ανησυχητική από οποιαδήποτε στιγμή από τον περασμένο Μάρτιο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας εξήγησε πως η νέα μετάλλαξη ευθύνεται για σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα στη Σκωτία και είναι 70% πιο μεταδοτική.

«Ως αποτέλεσμα της νέας μετάλλαξης, (ο ιός) μόλις έμαθε να «τρέχει» πολύ γρηγορότερα και έχει αναμφίβολα επιταχύνει ρυθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες», σημείωσε η Στέρτζον ενώπιον του κοινοβουλίου της Σκωτίας.

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ανησυχώ περισσότερα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα απ΄ όσο είχα ανησυχήσει οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο».

Οι ανακοινώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον αναμένονται στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:45