search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:57
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Δεξιά, πιο δεξιά, πάρα πολύ δεξιά

05.01.2021 05:30
Κυβέρνηση: Δεξιά, πιο δεξιά, πάρα πολύ δεξιά - Media

 

Τρία πρόσωπα της νέας κυβέρνησης -δύο άνδρες και μια γυναίκα- δίνουν το στίγμα της δεξιάς στροφής που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συσπειρώσει γύρω του την λαϊκή δεξιά και τους υπερπατριώτες του κόμματος του καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται για εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Μάκης Βορίδης, η Σοφία Βούλεψη και ο Άγγελος Συρίγος είναι τα πρόσωπα πάνω στα οποία θα στηθεί ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης που στόχο έχει την δημιουργία ενός συστήματος που θα βοηθήσει στην διεξαγωγή των επόμενων εκλογών ενώ θα κλείσει ανοικτά θέματα του πρόσφατου παρελθόντος .

Ο Μάκης Βορίδης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Εν δυνάμει δελφίνος, έχει ακραίες δεξιές απόψεις, και σκληρές αντιλήψεις για το πώς διευθετούνται τα πράγματα. Στο πρόσφατο παρελθόν αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό φυσικά μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα σε μια προεκλογική χρονιά.

Ως νομικός μπορεί ακόμα να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εκλογική διαδικασία σε μια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζει το καλύτερο ελέω απλής αναλογικής.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι με το άκουσμα της τοποθέτησης του στο εν λόγω υπουργείο δημοσιογράφοι και πολιτικοί σκέφτηκαν το ίδιο πράγμα. Μέσα στον χρόνο θα γίνουν εκλογές.

Ούτε φυσικά η Σοφία Βούλτεψη χρειάζεται πολλές συστάσεις. Άλλοι την θυμούνται από την δήλωση της για το χαρτί υγείας που δεν θα υπήρχε στην χώρα αν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι από τις σκληρές δηλώσεις της για το μεταναστευτικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα και μπήκαν στη χώρα εκατομμύρια μετανάστες» -«Τσίπρας και Καμμένος αναζητούσαν χρήματα εκτός μνημονίου και η καλύτερη μπίζνα ήταν το μεταναστευτικό» είναι κάποιες από αυτές.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει προβλήματα εξ αιτίας του μεταναστευτικού – σε πολλές περιοχές που μετακινήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν αντιδράσεις από την βάση της ΝΔ- η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στην θέση της υφυπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να διαχειριστεί τουλάχιστον επικοινωνιακά το θέμα. Προερχόμενη από την λαϊκή δεξιά η πρώην δημοσιογράφος, ξέρει να φωνάζει, να καταγγέλλει με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα ενώ τα επιχειρήματα της είναι του στυλ «οι Ρομά που δίπλα τους μένουν άνθρωποι».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακούσουμε πολλές φορές για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό αφού η χειμαρρώδεις Σοφία Βούλτεψη για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της έχει πάντα ανάγκη να στιχοποιεί ανθρώπους και πολιτικές.

Ο Άγγελος Συρίγος δεν έχει καμία σχέση με την σκληρή δεξιά. Είναι μάλλον ορκισμένος φιλελεύθερος και μάλλον λάτρης της ρεαλιστικής σχολής στην εξωτερική πολιτική. Η τοποθέτηση του καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο υπουργείο Παιδείας θα βοηθήσει ωστόσο την κυβέρνηση ποικιλοτρόπως. Από την μια μέσα από την ιδιότητα του ως καθηγητής μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα επιστημόνων που θα στηρίξουν την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στην Χάγη, ενώ από την άλλη στέλνει μήνυμα στους εθνικοπατριώτες του κόμματος του ότι τοποθετεί σε αυτό το νευραλγικό υπουργείο έναν άνθρωπο που έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα.

Φυσικά ο χρόνος θα δείξει αν αυτού του είδους οι σχεδιασμοί θα φέρουν τα αποτελέσματα που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου ή αν πρόκειται απλώς για ευφάνταστες ιδέες των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:57