search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:42
MENU CLOSE

Δημόπουλος για ακύρωση 2ης δόσης εμβολίου στη Βρετανία: Σε συνθήκες πανδημίας μπορεί να αλλάξουμε τακτική (Video)

05.01.2021 07:04
emvolio5.jpg

 

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, και τα όσα γίνονται στη Βρετανία, αλλά και τον «πόλεμο» πολιτείας – εκκλησίας για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

Αναφορικά με το γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένο τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου».

«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

 

Εθνική συνεννόηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός

«Τώρα αυτό που έχει σημαία είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε όλο τον κόσμο όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους και να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διανομής των εμβολίων που είναι πιο αργή από όσο περιμέναμε», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Σε 42 νοσοκομεία εχτές ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Από ό,τι γνωρίζουμε ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και αναμένεται να υπάρχει μια επιτάχυνση τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή. Εχτές εμβολιάστηκα. Έχω ένα πόνο στο μπράτσο. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι αν λέμε στον κόσμο ότι δεν είχαμε τίποτα, και κάνει την πρώτη δόση και έχει κάποια συμπτώματα, δε θα θέλει να κάνει τη δεύτερη δόση», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό του.

Για Βρετανία και ακύρωση δεύτερης δόσης εμβολίου

Μιλώντας για την είδηση που αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία ακυρώνεται η χορήγηση της δεύτερη δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού άμεσα, έστω και με μία δόση, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Δεν είναι μόνο στη Βρετανία, υπάρχουν σημαντικά άρθρα και στις ΗΠΑ, και μια γενικότερη συζήτηση και μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι αν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, που ξέρουμε ότι η πρώτη δόση προσφέρει προστασία 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως, μείωση θανάτων κατά 20%. Η έγκριση είναι για 2 δόσεις με 3-4 εβδομάδες απόσταση μεταξύ τους. Αλλά πολλές φορές σε συνθήκες ενεργούς πανδημίας με χιλιάδες θανάτους την ημέρα, μπορεί το σύστημα να είναι αναγκασμένο να υιοθετήσει άλλες τακτικές. Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για αυτό, αλλά ξέρουμε ότι με την πρώτη δόση ήδη έχουμε μια προστασία 50%. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων».

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος και πήρε αυτή την απόφαση λόγω του τραγικού αριθμού θανάτων που έχουν. Το ίδιο διαμορφώνεται και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα αυτή η τακτική να ενισχύσει τη δημιουργία μεταλλάξεων. Αυτός είναι ο προβληματισμός όταν δίνεις την πρώτη δόση και αφήνεις να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να συζητούν, όμως, τέτοιες τακτικές στη Βρετανία, έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα», είπε ακόμα στο ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος.

«Το εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη του ιού»

«Στην περιοχή της ακίδας που είναι η επίμαχη περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσφύεται πάνω στο κύτταρο, έχουμε αλλαγές σε επτά αμινοξέα. Η μετάλλαξη αφορά επτά αμινοξέα. Το MRNA της Pfizer κωδικοποιεί 1270 αμινοξέα. Επομένως είναι πολύ ευρύτερη η περιοχή που καλύπτει το εμβόλιο, μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται και η μεταλλαγμένη. Είναι εξαιρετικά απίθανο το μεταλλαγμένο στέλεχος να παρουσιάζει αντοχή στο εμβόλιο», τόνισε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού.

Κατά πόσο, όμως, μπορεί κάθε κυβέρνηση να αλλάξει το πρωτόκολλο της εταιρίας που δημιούργησε το εμβόλιο;

«Όταν κανείς έχει να κάνει με έκτακτες καταστάσεις μπορεί να πάρει απόφαση ότι θα ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις χιλιάδες θανάτους μπορείς να πεις ότι θα εμβολιάσω μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού με την πρώτη δόση και θα πάει η δεύτερη δόση πιο πίσω. Ας πάει η άλλη δόση πίσω για να γλυτώσουμε μερικές χιλιάδες θανάτους», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:42