search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:48
MENU CLOSE

Άνοιγμα σχολείων: Από Δευτέρα στα θρανία οι μαθητές σε δημοτικά-νηπιαγωγεία – Τι θα γίνει με Γ’ Λυκείου

07.01.2021 08:28
Νίκη Κεραμέως: Προτεραιότητά μας το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου  - Media

 

Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στα κυβερνητικά σχέδια για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά την πολυήμερη καραντίνα, ειδικά στην Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε μικρότερο βαθμό.

Οι ειδικοί που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα επανεξετάσουν από σήμερα την κατάσταση με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κονωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Σειρά έχει η Γ’ Λυκείου

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά. Ένα σενάριο που παίρνει προβάδισμα είναι να μην ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, διαφορετικά διαλείμματα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:43