search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:00
MENU CLOSE

Πρέσβης Μαλλιάς στο topontiki.gr: Δεν έπεσε η αυλαία των επιπτώσεων του «Φαινομένου Τραμπ» – Προτεραιότητα η ασφάλεια Μπάιντεν

07.01.2021 09:56
Πρέσβης Μαλλιάς στο topontiki.gr: Δεν έπεσε η αυλαία των επιπτώσεων του «Φαινομένου Τραμπ» - Προτεραιότητα η ασφάλεια Μπάιντεν  - Media

 

Την δική του εικόνα μετά τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο για το αύριο της Αμερικής αλλά και του διεθνούς συστήματος δίνει ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας στο topontiki.gr. 

Όπως υπογραμμίζει ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς «Αυτό το οποίο συνέβη στην Ουάσιγκτον, είναι πρωτόγνωρο. Συνήθως στόχος των διαδηλωτών ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε πολλές φάσεις που κατά το παρελθόν υπήρξαν κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις. Είναι η πρώτη φορά που η δράση των οργανωμένων οπλισμένων διαδηλωτών ήταν η νομοθετική εξουσία, το οποίο είναι αντίβαρο στις δυνάμεις εξουσίας του προέδρου».

«Δεν πρόκειται για μία εξέγερση η οποία υποδαυλίστηκε από ένα κίνημα, από ένα πολιτικό κόμμα ή από ξένες δυνάμεις αλλά από μία οργανωμένη δράση που ενεργούσε στο όνομα του Προέδρου των ΗΠΑ. Αποτελεί ένα πρωτόγνωρο στοιχείο να βλέπει κανείς τα κτίρια του Κογκρέσου να καταλαμβάνονται από διαδηλωτές οι οποίοι θεωρούν ότι ενεργούν στο όνομα του Ντόναλντ Τραμπ», συμπληρώνει ο κ. Μαλλιάς. 

«Δεν είναι διχασμός, αλλά εξέγερση»

Ερωτηθείς για το εάν τα όσα συμβαίνουν πέρα από τον Ατλαντικό φέρνουν σε διχασμό την κοινωνία ο κ. Μαλλία τονίζει: «Αυτό το οποίο συνέβη στην Ουάσιγκτον, δεν είναι διχασμός. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες αναλύσεις για το πως θα είναι η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ, ωστόσο θα βοηθούσε να σταματήσουμε να μιλάμε για διχασμό αλλά για εξέγερση. Τα 74 εκατ. των Αμερικανών που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές δεν ταυτίζουν τον Τραμπ με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οπαδοί του Τραμπ, απ’ ότι μέλη ή συμπαθούντες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Δε μπορώ να προδικάσω ποιες θα είναι οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αύριο» .

«Δεν έχουμε δει ακόμα την αυλαία του ‘Φαινομένου Τραμπ’» 

Στην ερώτηση για το εάν ο Τραμπ διάλλεξε να αποχωρήσει με θόρυβο από την προεδρία των ΗΠΑ, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς υπογραμμίζει έντονα: «Οι επιπτώσεις του ‘Φαινομένου Τραμπ’ στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια σκηνή δεν τελείωσαν σήμερα τα ξημερώματα. Δεν είδαμε την τελευταία πράξη. Δεν έπεσε η αυλαία των επιπτώσεων Τραμπ»

Η ερμηνεία Δύσης και Τουρκίας

Για το πως θα ερμηνεύσει το διεθνές σύστημα, η δύση αλλά και η Τουρκία την χθεσινή εισβολή ο γνωστός διπλωμάτης σημειώνει: «Όσον αφορά το διεθνές σύστημα, αναμφίβολα η εικόνα που εξέπεμπε η ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου, του δυτικού τρόπου σκέψης και πολιτισμού, αποδυναμώνει την εμβέλεια των μηνυμάτων μας και μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς και τις πολύ έντονες αντιδράσεις των ηγετών της Ευρώπης. Τώρα, όσον Αφορά την Τουρκία, δε μπορούμε να εκτιμήσουμε πως ένας καθεστωτικός ηγέτης όπως ο Ερντογάν θα ερμηνεύσει τις κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον».  

Προτεραιότητα η φυσική ασφάλεια Μπάιντεν

Τέλος ο Αλέξανδρος Μαλλιάς θεωρεί πως προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτή τη στιγμή είναι «η φυσική ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις αλλά και των συνεργατών τους. Θα πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας στις ΗΠΑ».  

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:00