search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:58
MENU CLOSE

Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα – Συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια

08.01.2021 07:22
Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα - Συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια - Media

 

Στην Αθήνα θα βρεθεί το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, όπου θα έχει «ιδιωτική συνάντηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στην συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών.

Η διαδικασία προσφυγής Αθήνας και Τιράνων στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί την κύρια ελληνική προτεραιότητα στο σκέλος των σχέσεων με την Αλβανία και κάτι τέτοιο συνδέεται με μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας

Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, ο αλβανός πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει και το ζήτημα της διανομής των εμβολίων της ΕΕ προς χώρες της περιοχής που είναι ακόμα εκτός της Ενωσης.

Η Ελλάδα έχει θέση σε αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας και αποτελεί χώρα-κόμβο για την προώθηση της ποσόστωσης που θα αποφασιστεί προς γειτονικές χώρες, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια

«Απευθείας» από την Άγκυρα ο Έντι Ράμα

Πρόκειται για μία ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, αμέσως μετά την διήμερη παρουσία του στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες, που διατηρούν στενή σχέση, υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών συνεργασίας στην υγεία, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τις υποδομές και τον πολιτισμό.

Επίσης, υπέγραψαν συμφωνία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».

Ο Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ράμα, δήλωσε ότι η σύμμαχος Αλβανία είναι φιλική και αδελφική χώρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Αλβανία ζούσαν μαζί για αιώνες, πολεμούσαν μαζί και έμειναν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία των δύο αδελφικών χωρών.

«Μπορούμε να δούμε τα ίχνη της αιώνιας κοινής ιστορίας σε ένα ευρύ φάσμα από τη λογοτεχνία έως την τέχνη, από τη ζωή της σκέψης έως την αρχιτεκτονική», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι από το Ελμπασάν έως την Κορυτσά, από τη Σκόδρα έως τον Αυλώνα υπάρχει η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός μας σε κάθε γωνιά της Αλβανίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10